Bakgrunn for øvelsen

Øvelsen er en del av NATO-øvelsen Steadfast Defender i Tyskland, Polen og Baltikum, og integrert med en britisk-ledet marineøvelse – Joint Warrior – som finner sted i havområdene Skottland, Norge og Island. Ytterligere informasjon om øvelsen finner du her: https://www.forsvaret.no/om-forsvaret/operasjoner-og-ovelser/ovelser/nr24

All informasjon i denne artikkelen er fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Scenario og hensikt

Scenarioet for øvelsen er en artikkel 5-situasjon i Europa. Dette viser til det som gjerne kalles Atlanterhavspakten eller den nord-atlantiske traktat fra 1949 – som la grunnlaget for dannelsen av NATO.
Artikkel 5 i traktaten er helt sentral. Den sier blant annet at "partene er enige om at et væpnet angrep mot en eller flere av dem i Europa eller Nord-Amerika skal betraktes som et angrep mot dem alle". 

Mer om traktaten kan leses her: Traktat for det nord-atlantiske området (kilde: NATO). 

Med NR24 ønsker Norge og NATO å demonstrere vilje, evne og styrke til å forsvare sitt territorium – og med det å avskrekke en fiende fra å angripe. Ved en alvorlig sikkerhetspolitisk krise eller krig i Norge, er NATO en garantist for vår sikkerhet. Derfor er det viktig for allierte styrker å jevnlig øve i det kalde, arktiske klimaet i Nord-Norge, og tilsvarende viktig at Norges militære styrker og sivile ressurser evner å legge til rette for, motta og jobbe sammen med allierte forsterkninger. 

NR24 gir i tillegg en anledning til å styrke det norske totalforsvaret, og det nordiske samarbeidet om totalforsvaret.
 

Øvelsesområdet

For publikum i Norge blir øvelsen synlig fra Bjerkvik og indre Troms, og videre mot nordøst, til Alta og Midt-Finnmark.
I tillegg blir det stor aktivitet i sjøområdene utenfor Troms og Finnmark, og i luftrommet over disse områdene. Forsvaret opplyser at publikum i liten grad kommer til å merke dette. Det skal øves grensepassering mellom Norge, Sverige og Finland. 

Tidslinje

Januar – mars: Nordic Response 2024 innledes allerede i januar med at allierte styrker ankommer Norge med personell, materiell og kjøretøy. Styrkene vil drive vintertrening, det vil si øve på å gjennomføre militære operasjoner. Vintertreningen vil i hovedsak finne sted i Troms. 

25. februar – 5. mars: De allierte styrkene tar seg mot øvelsesområdet, det vil i hovedsak si Alta og nærliggende områder. Primært flyttes styrkene med skip, men noen av dem vil kjøre langs ulike veier. 

5. mars skal alle styrkene ha ankommet sine utgangsposisjoner. 

Vi anbefaler å lese om trafikksikkerhet her: Sikkerhet på øvelse (kilde: Forsvaret).

Her kan du laste ned en pdf-fil med all informasjon om øvelsen som er gjengitt i denne artikkelen


5. – 14. mars: Feltøvelsen gjennomføres. Sentrale operasjoner vil bli i landsettingen av amfibiske styrker på strender og lignende, primært i Hammerfest og
Kvænangen-området. Hovedmanøveren vil gjennomføres fra henholdsvis Alta og sørover, og fra Hetta i Finland og nordover. I tillegg planlegges en manøver på Sennalandet. Kontaktpunkt i Forsvaret: FOH pressevakt på foh.info@mil.no eller 404 38 083. 

Øvelsen i tall 

-> I overkant av 20 000 soldater 

-> Deltakere fra 14 land 

-> Om lag 110 kampfly, helikoptre og andre luftfartøy 

-> Flere enn 50 fregatter, ubåter og andre sjøfartøy 

Tallene kan endre seg frem mot feltøvelsens start.
 

Informasjon om trafikk

Øvelsen vil i perioder påvirke trafikkbildet i Troms og Finnmark. Informasjon om dette vil bli tilgjengelig der publikum normalt finner trafikkinformasjon: På vegvesen.no/trafikk vil publikum finne trafikkinformasjon fra Statens vegvesen.

Appen Vegvesen trafikk gir deg oversikt og varslinger for ditt område. 

Man kan også følge @VTSnord på X (tidligere Twitter) for oppdateringer fra trafikken. Under feltøvelsen vil Forsvaret dessuten komme med daglige trafikkoppdateringer knyttet til militær trafikk, både i NRKs distriktssendinger og andre regionale medier.

Reaksjoner på øvelsen

Nordic Response 2024 er en defensiv og transparent øvelse, som gjennomføres i tråd med internasjonalt avtaleverk og forpliktelser. Gitt den sikkerhetspolitiske situasjonen, kan det likevel forventes negative reaksjoner på øvelsen, herunder falske nyheter. 

Les mer om falske nyheter her: Slik avslører du falske nyheter (kilde: DSB).

Om etterretning og trusselbildet i Norge (kilde: PST) Om etterretning og trusselbildet i Norge (kilde: PST)

Flere lands etterretningstjenester bedriver virksomhet på norsk jord. Etter PSTs vurdering vil russiske etterretningstjenester utgjøre den største trusselen i Norge. Fremmede staters etterretningstjenester kan benytte et bredt spekter av metoder og virkemidler i Norge, blant annet cyberoperasjoner, rekruttering av menneskelige kilder, digital og fysisk sabotasje og påvirkningsoperasjoner.
PST ønsker å bli kontaktet dersom enkeltpersoner eller virksomheter registrerer uønsket aktivitet som det er grunn til å tro kan være iverksatt av statlige eller ikke-statlige trusselaktører.
Vi oppfordrer til at man har en lav terskel for innrapportering av hendelser.
Ekstrem islamisme og høyreekstremisme forventes å utgjøre de største terrortruslene mot Norge. PST vurderer det som mulig at både ekstreme islamister og høyreekstremister vil forsøke å gjennomføre terrorhandlinger i Norge
For en fullstendig beskrivelse av trusselbildet i Norge vises det til Nasjonal trusselvurdering 2023. 

Les mer her: Introduksjon til nasjonal trusselvurdering 2023
Her kan du kontakte PST: Skjema for tips til PST eller ring telefon 23 30 50 00.
Lokalt politi kan kontaktes på telefon 02800.
Ved akutte truende hendelser ring politiets nødnummer 112.