Utsikt topptur mennesker turbok
Komsatoppen

Komsa / Guarravárri 213 moh

Utgangspunktet er parkeringsplass vest for Komsa skole. Ta av fra Bossekopveien mot tilfluktsrommet. Avkjøringen ligger ca 150 meter fra Komsa skole. 

Ved startpunktet står et informasjonsskilt med kart over turen, og turbeskrivelse. Løypa følger lysløype, sti/berg i dagen. Jevn stigning hele veien, ca 40 minutter rolig gange opp. Korteste vei til utsiktspunktet er ca. 1450 meter. Komsa har en flott utsikt over Altafjorden og Alta by.

 

Ved startpunktet står et informasjonsskilt med kart over turen, og turbeskrivelse. Løypa følger lysløype, sti/berg i dagen. Jevn stigning hele veien, ca 40 minutter rolig gange opp. Korteste vei til utsiktspunktet er ca. 1450 meter. Komsa har en flott utsikt over Altafjorden og Alta by. Deler av traseèn er merket med kommunelogoen, men store deler av stien er ikke merket. På toppen er ei postkasse med bok.

Kulturminner - Vær varsom!

Finnmark fylkeskommune har satt i gang en fredningsprosess for Komsaområdet, og området vil således bli beskyttet mot utbygging og større inngrep. IKKE grav i kulturminner eller plukk med deg noe fra området som minner om avslag og redskaper.

Hjemmelufttoppen
Hjemmluft

Hjemmeluft / Jiepmaluokta 180 moh

Utgangspunktet er parkeringsplass ved Alta museum. Her krysser man E 6 over til gang - og sykkelvegen. Følg gang- og sykkelvegen et stykke mot Kvenvik ca 200 m. Følg merket sti mot toppen.

Løypa begynner raskt å stige, og har jevn stigning fram mot utsiktspunktet. Fjellsko eller støvler anbefales. Stien kan fort bli gjørmete i starten. Turen opp fra museet tar ca 30 minutter. Til utsiktspunktet er det 900 meter. Traseèn er merket med blå maling på trær og steiner. På toppen er det en postkasse med bok.

Løypa begynner raskt å stige, og har jevn stigning fram mot utsiktspunktet. Fjellsko eller støvler anbefales. Stien kan fort bli gjørmete i starten. Turen opp fra museet tar ca 30 minutter. Til utsiktspunktet er det 900 meter. Traseèn er merket med blå maling på trær og steiner. På toppen er det en postkasse med bok.

Toppen ligger på snaufjellet, med en flott utsikt mot Altafjorden, Alta sentrum og Skoddavarrefjellene i sør. Det er en gammel natur- og kultursti langs ruta. Dersom man vil gå til den høyeste toppen i området, så finnes det en delvis merket sti til Nordtoppen (434 moh). Det er skiltet hvor man tar av.

Raipastoppen
Lille Raipas

Lille Raipas / Unnas Ráipásas 286 moh

Utgangspunktet er parkeringsplass i Stranddalen. Ta av fra Raipasvegen ved innkjøring til Stranddalen så videre opp til parkeringsplassen.

Ved startpunktet står et informasjonsskilt med kart over turen og turbeskrivelse.

Løypa er forsiktig merket med blå merkebånd, og følger en gammel gruvevei/kjerrevei et stykke, deretter på sti mot toppen Lille Raipas. Fjellsko eller støvler anbefales. Jevn stigning hele veien, ca 1 times rolig gange opp. Til utsiktspunktet er det ca 2 km.

Flott utsikt mot Alta by, Altafjorden og områdene rundt. 

Raipas gruve ligger her. Forekomsten ble antagelig funnet i 1685. Altan Copper Works drev gruvedrift fra 1836 - 1869, og var ved siden av Gammelgruva i Kåfjord den viktigste for kobberverket i Kåfjord.

Fjellet utgjør en av de punkter på Struves meridianbue som i 2005 ble skrevet inn på Unesco sin Verdensarvliste

Struves meridianbue