skiløyper i Alta
skiløyper i Alta

Oversiktskart og status

6 lysløyper knyttet sammen av byløypa gir mulighet for å gå sammenhengende fra lysløype til lysløype.

Prepareringsstatus se Skisporet.no.

Skisporet.no viser når løypa sist ble preparert. Ved å klikke på Swix symbol i kartet får en dagens smøretips.

Siste status på skiløyper finner du her

Skitrase i skuterløype Detsika
Skiløypa følger stedvis skuterløypa

Arctic Alta

42 km lang skiløype med start på Bul-banen i Bossekop. Flott trase som går gjennom by, landbruk, skog og fjell over til Kaiskuru skistadion. Gode parkeringsmuligheter begge steder.

Løypa krysser over vei tre steder. Vær oppmerksom på trafikk når veien passeres. Traseen følger også skuterløypa i ca. 4 km fra Sorrisniva og 1,5 km langs Storvannet. Vis hensyn. 

Løypebeskrivelse: Løypa følger lysløypa (BUl-løypa) i ca. 9 km før den tar av ved den gamle hoppbakken i Eiby. Etter å ha krysset E45 følger løypa elva et stykke, før den går inn i furuskog oppover Storelvdalen og ny veikryssning ved Øvre stengelsen. De neste 8 km følger løypa skog, fin utsikt mot Altaelva og så inn i skuterløypa som går opp løypas kraftigste motbakke "Detsikalia" på 250 høydemeter. Etter denne stigningen på ca. 10 % fortsetter løypa å følge skuterløypa i ca. 1, 5 km før den tar av mot venstre og kommer inn på Arctic Alta-løypa igjen. Herfra venter ca. 10 km med lett terreng og slake motbakker før det blir en lang nedkjøring til Storvannet. Ved Storvannet følger løypa skuterløypa et stykke før den kommer inn på lysløypa i Tverrelvdalen. Ned til Kaiskuru skistadion er det ca. 10 km med småkupert terreng og noen bratte bakker. Ca. 2 km før skistadion kommer løypa til et kryss hvor den tar til venstre og følger lysløypa inn til løypas mål, Kaiskuru skistadion. 

Bul løypa vinter
Bul-løypa

BUL løypa

11 km lettgått lysløype

Fra P-plass ved BUL-hallen i Bossekop sørover til Eiby. Koblet til Gakori skole og Gakorimyra boligfelt. Klassisk og skøyting. Også P-mulighet 500 m før Alta Folkehøgskole. ‘’Folkeløypa i Alta.’’ Flere rasteplasser og skileikmuligheter langs løypa. Forbeholdt brukere på ski. 

Fatbikespor og vandreløype i nærheten.

Oversiktskart og informasjon

Byløypa krysse vei
Byløypa

Byløypa

21 km lettgått løype

Byløypa er en 21 km lang løype som går gjennom tettstedet Alta, fra øst til vest- eller omvendt. Løypa er innom alle øvrige skiløyper i Alta. Der det ikke er lysløype følger byløypa friareal, korte strekk langs bilveg i boligfelt samt brua over Altaelva. 

NMski
Kaiskuru skianlegg

Kaiskuru skianlegg

Trimrunde på 5,5 km og 12 km krevende konkurranseløyper

Utgangspunkt i Kaiskuru skistadion med gode parkeringsmuligheter. Daglig preparering. Klassisk og skøyting. Inneholder også skiskytterstadion. Forbeholdt brukere på ski.

Vandreløype og fatbikeløype i nærheten.

Oversiktskart og informasjon

Skiløype Komsa
Komsa lysløype

Komsa lysløype

5 km krevende småkupert løype

Forholdsvis krevende runde å gå på ski. Parkering ved Komsa skole. Klassisk stil. Fotgjengere utenom klassiske spor. Skileikanlegg ved Komsa skole

Oversiktskart og informasjon

Sandfallet lysløype
Sandfallet lysløype

Sandfallet lysløype

4 km lettgått løype

Går fram og tilbake på flate Sandfallet. Klassisk stil. Fotgjengere utenom klassiske spor. Tilknyttet skiløypa til Alta IF som går til Aronnes. Parkering ved Sandfallet skole eller UIT. Fatbikespor i nærheten. Skileikanlegg i Knutsendalen. 

Oversiktskart og informasjon

Saga lysløype vinter
Saga lysløype

Saga lysløype

5 km lett lysløype

Helt øst i byen. Forbundet med løypa til Kaiskuru skianlegg. Klassisk stil. Olavbakken skileikanlegg med tilrettelegging for skileik og aking. P-plass ved Saga skole og ved Olavbakken.

Vandreløype og fatbikeløype i nærheten.

Lysløype Tverrelvdalen
Lysløype Tverrelvdalen

Tverrelvdalen lysløype

Krevende tur/ trimløype 12 km + folk i form løypa 5 km

Går fra Kaiskuru skianlegg sørøstover til Sønvismoen. Skileikanlegg på Sønvismoen. Klassisk og skøyting. P-plass i Kaiskuru ved skianlegget og i Romsdal, Tverrelvdalen.

Forbeholdt brukere på ski.

Oversiktskart og informasjon

Generell løypeinformasjon

Med stor trafikk i løypene har Alta kommune blitt oppfordret til å avklare hvem som har "forkjørsrett" i sporet. Hovedregelen er at skiløpere som går på høyre side av traseen har "forkjørsrett", mens skiløpere som går på venstre side viker når de møter andre skigåere i samme spor (Vike Venstre - VV).

I knappe svinger og bratte bakker oppfordres øvde skiløpere å vise spesielt hensyn når møter nybegynnere selv om de "egentlig" har retten til sporet.

Løypekvaliteten forringes ved at man benytter nypreparerte traseer til lufteturer med hunder og til fots. På Sandfallet og i Komsaløypa tillates bruk uten ski, men Alta kommune ber om at man beveger seg og holder dyrene utenfor de preparerte sporene. Vi mottar stadig klager fra skiløpere som føler seg brydd eller utrygg på grunn av løse hunder i løypa.

Vi anmoder på det sterkeste at folk som har hunder med seg i skiløypa har hunden i band og plukker opp hundeskiten eller kaster den ut av løypa.  For andre brukere oppleves problemet med hundeskit i skiløypene som en  betydelig forringelse av det ellers gode skitilbudet i Alta.  Våre tråkkemaskiner blir tilgriset av hundskit. Dette fører til at service og vedlikehold på maskinene blir krevende og uhygienisk.

I Kaiskuru løypene og Skoddevarreløypa forbeholdes preparerte skiløyper skiløpere. Fotgjengere og Fatbike sykelister henvises til trugespor og fatbikeløyper.