Informasjon om serien

Det kan være mye å tenke på når man skal parkere og avdeling for parkering hos Alta kommune har derfor laget serien de kaller «parkeringsskolen». Dette er for å gjøre det enklere for folk og for å svare på en del spørsmål som ofte går igjen.

– Vi ser at mange er usikre på for eksempel skilt og det kan være vanskelig å vite hva som defineres som parkering. Derfor tenker vi at denne artikkelserien kan komme godt med, sier leder for parkering Jon-Vegar Nilsen.

På Alta sentrum er det cirka 700 kommunale parkeringsplasser, inkludert langtidsparkering på P12. Det er flere måter å betale parkering på, og det er forskjellige soner. Kort fortalt - ikke bare enkelt for alle. 

– Det er også ergelig når man har gjort feil og får bot - derfor håper vi at denne serien kan være til god hjelp, sier Nilsen.

Oversikt over parkeringsplasser i Alta sentrum. Alle parkeringssonene merket med P er kommunale plasser.

Kart over parkeringsplasser på Alta sentrum

Illustrasjons på parkering

1. Når er bilen parkert

«Jeg har ikke parkert, jeg sitter enda i bilen» er et uttrykk som brukes ofte i ulike sammenhenger. Men har du egentlig allerede parkert i det du stanset bilen?

Her får du vite definisjonen på når bilen er parkert eller ikke

 

Illustrasjons som viser de tre P-skiltene

2. Hva betyr P-skiltene?

Det er mange forskjellige P-skilt og det er ikke alltid like enkelt å huske hva de betyr. I andre del av parkeringsskolen forsøker vi å forklare det på en enkel måte.

Parkeringsskilt på 1-2-3

 

Skilt som betyr sone parkering forbudt.

3. Parkering forbudt

Sone parkering forbudt gjelder for hele Alta sentrum. Hva betyr egentlig det? Her er del 3 i vår parkeringsskole.

Sone parkering forbudt

Illustrasjon som viser betalingsautomat og app-betaling

4. Alt om parkeringsavgift og betalingsmetoder

På nesten alle parkeringsplasser i sentrum, som tilhører kommunen, er det avgiftsparkering. I denne fjerde artikkelen i parkeringsskolen får du vite det du trenger om parkeringsapp, automater og betaling.

Parkeringsavgift og betalingsmetoder

Illustrasjonsfoto fortvilet mann har fått parkeringsbot

5. Bot og kontrollsanksjon - dette er forskjellen

De fleste kjenner nok til de gule lappene som kan komme på frontruten hvis en har parkert feil eller ikke har betalt parkeringsavgiften. Men hva heter egentlig disse og er det forskjell på dem? 
Mange omtaler disse som gebyrer eller bare enkelt og greit en «bot». For folk flest er det ikke noe feil svar her men på fagspråket kaller vi disse for enten kontrollsanksjon eller et parkeringsgebyr. 

I del fem blir du bedre kjent med begrepene og hva de innebærer; Bot og kontrollsanksjon - dette er forskjellen leser du ved å trykke her

Illustrasjonsfoto: Fortvilet mann har fått parkeringsbot

6. Slik klager du på parkeringsbot

Noen klager på bøter blir godtatt, men langt ifra alle. Her får du informasjon om hvordan du klager, hvilke klager som fører frem og hvilke som ikke fører frem.

Del seks i parkeringsskolen handler om klage på bøter og det leser du mer om her