Om tilsyn

Organisering i Alta kommune 
Arbeidet med miljørettet helsevern i Alta kommune utøves av helsekonsulent og kommuneoverlege. 
Kommuneoverleger og helsekonsulent er organisatorisk plassert i helse- og sosialadministrasjonen, nærmeste leder er kommunalleder helse og sosial. 

I Alta kommune er kommuneoverlegen delegert myndighet innen miljørettet helsevern. 

Om tilsyn: 
Tilsyn innebærer to hovedoppgaver: 

Å påse at krav i lover og forskrifter overholdes 
Å bidra til kvalitetsforbedring og utvikling av virksomhetene. 
 
Kommunens tilsyn rettes mot forhold ved virksomheter som kan medføre ulemper for omgivelsene eller for den enkelte virksomhet sin målgruppe (barn, beboere, pasienter, kunder etc.). 
 
Vi har som målsetting å samordne vårt tilsyn med andre myndigheters tilsyn i de tilfellene dette er hensiktsmessig, og samarbeider tett med rådgiver for barnehager, som fører tilsyn med barnehager etter lov om barnehager. Det kan opprettes samarbeid med andre tilsynsmyndigheter etter behov. Andre tilsynsmyndigheter kan være: brann (kommunal), byggesak (kommunal), Arbeidstilsynet (statlig) og Mattilsynet (statlig).
 
Tilsynsmetoder: 
Under følger en oversikt over de tilsynsmetoder som hovedsakelig blir brukt: 
  • Egenrapportering 
  • Inspeksjonstilsyn (tematilsyn) 
  • Stikkprøve 
  • Systemrevisjon 

Risikobasert tilsyn innen miljørettet helsevern

Kommuneoverlege og helsekonsulent i Alta kommune har i 2023 gjennomført et arbeid med å få oversikt over alle virksomheter som omfattes av folkehelseloven og regelverket om miljørettet helsevern, samt gjennomført risikovurderinger. 

Tabell med sammendrag av risikovurderinger: 
Tabellenn under viser type virksomhet, antall virksomheter i Alta, risiko, tilsynsklasse og hyppighet på tilsyn. Tabellen gir en oversikt over planlagte tilsyn i Alta kommune. 

Det gjøres oppmerksom på at søknad om godkjenning, innsending av meldeskjema før oppstart av ny virksomhet, innmeldt klage også kan utløse tilsyn, dette kommer i tillegg til oversikten under. 

Type virksomhet Antall virksomheter  Risiko Tilsynsklasse Hyppighet  
Boblebad, badestamper, badeanlegg  10 Høy  1 Tilsyn hvert 2. år 
Barnehager, grunnskoler, videregående skole, sykehjem og boformer for heldøgns omsorg og pleie  61 Høy  1 Tilsyn hvert 3. år 
Solarier, tatoverings- og hulltakingsvirksomhet, asylmottak, friluftsbad, campingplasser, overnattingssteder, andre undervisningslokaler, skadedyrfirma og skadedyrbekjempere, avløpsanlegg  60 Middels  2 Tilsyn hvert 4. år 
Hudpleie, barnevernsinstitusjon, offentlig tilrettelagte rasteplasser  12 Lav  3 Tilsyn hvert 5. år 
Automatiske vaskehaller / selvvask, idrettshaller, treningssenter, frisør, utleieboliger, studentboliger, Andre virksomheter med lav risiko for helseskade/miljøskade 68 kjente Lav  3 Tilsyn etter klage 

 

Tilsynsregister og tilsynsplaner

Tilsynsregister 
Tilsynsmyndigheten har en detaljert oversikt i en excel- fil, med opplysninger om den enkelte virksomhet. 
Tilsynsregisteret er et internt dokument. Her har vi oversikt over type virksomhet, navn på virksomheten, beliggenhet, lokale, type anlegg, når siste tilsyn er gjennomført, aktuelle opplysninger om tilsynsobjektet, om det er utestående avvik, når neste tilsyn planlegges. 

Tilsynsplaner
Det er utarbeidet en 4- årig tilsynsplan (2024-2028), hvor det tas utgangspunkt i gjennomførte risikovurderinger og oversikt over når siste tilsyn er gjennomført. Tilsynsplanen justeres og revideres årlig. 

Det utarbeides i tillegg er detaljert årlig tilsynsplan i samme periode. 

Om tilsyn
•    Ved tilsyn kan det gjennomføres møter med ulike aktører/bransjer
•    Vi oppdaterer informasjonen om tilsyn på kommunens hjemmeside 
•    Vi deltar på nasjonale tilsynskampanjer når det gis tilbud om det. Dette da vi vil få tilgang til en del maler og veiledning, som vil forenkle tilsynsarbeidet
•    Vi tar en gjennomgang av virksomheter som har utestående avvik evt. avvik som er varslet som pålegg om retting, og følger opp disse virksomhetene konkret 

 

Viktig informasjon til tilsynsobjekter

Tilsynsobjekter må vite hvilke krav som gjelder for dem.
De fleste virksomheter har krav om internkontroll, samt krav om opplysningsplikt til tilsynsmyndigheten dersom det avdekkes forhold som kan ha negativ innvirkning på brukerne av et anlegg/eiendom/lokale. 

For noen virksomheter er det krav om meldeplikt. 
For noen virksomheter er det krav om godkjenningsplikt.