Kommunestyret godkjente detaljreguleringsplan for Kongleveien 28-30 i møte 20. september i fjor. Det er søkt om å etablere to nye leilighetsbygg på adressen, med inntil 20 boenheter. I planen åpnes det også for parkeringsanlegg under bakken, uteområde for boenhetene og lekeplass for barn og unge.

Den 7. oktober 2022 ble det fremmet krav om lovlighetskontroll av kommunestyrets vedtak, signert fem representanter i Kommunestyret. I klagen er det bedt om at kommunestyret omgjør sitt vedtak. Lovlighetsklagen er i hovedsak begrunnet med at reguleringsplanen er i strid med bestemmelser i kommuneplanens arealdel, herunder bestemmelser om fortetting og utformingen av tiltak. Kommunestyret behandlet lovlighetsklagen den 15. november 2022. Kommunestyret valgte å opprettholde opprinnelig vedtak i saken, og krav om lovlighetskontroll oversendes Statsforvalteren.

Det har også kommet klager på planene fra omkringliggende naboer og klagene ble behandlet av Planutvalget 19. desember 2022. Denne saken ble deretter også sendt Statsforvalteren i Troms og Finnmark for endelig avgjørelse.

Fredag 28. april kom Statsforvalterens avgjørelse i klagene på detaljregulering for Kongleveien 28-30. Vedtaket er opprettholdt, og Statsforvalteren fant ikke grunnlag for å konstatere saksbehandlingsfeil eller foreslå endringer i reguleringsplanvedtaket.

Den 3. juli kom Statsforvalterens avgjørelse i lovlighetsklagen. Statsforvalteren anfører at plan- og bygningsloven ikke oppstiller materielle bestemmelser som er til hinder for at kommunen kan vedta en detaljreguleringsplan i strid med en overordnet plan, i dette tilfellet kommuneplanens arealdel. Statsforvalteren stadfester at lovlighetsklagen over Alta kommunestyres vedtak i saken ikke tas til følge, og Statsforvalteren finner etter en vurdering av saken heller ikke feil ved kommunestyrets behandling av saken som kan føre til at vedtaket er ugyldig.