Fine tur- og badeplasser

Lathari

Lathari er tilrettelagt med toalett og grillsted tilpasset bevegelseshemmede, lekeplasser, sandvolleyball, benker, flere bål- og grillplasser, avfallsdunker, infotavle. Mange altaværinger tar turen hit for å leke, gå turer og lete etter småkryp i fjæra.

Gakorivannet

Mye har vært gjort her de siste årene. Nylig opparbeidet badeanlegg. Tilrettelagt med utedo, badebrygge, badeflåte, sandstrand, stupebrett, benker og grillsteder. 

Mathisvannet

Godt fiskevann med ørret og røye. Adkomst med bil til gapahuk og brygge. Tilrettelagt med grill/bålsted. 

Skogvannet

Tilrettelagt med parkering, brygge, strand og toalett.

Vi har mange fine steder for tur: 
Se oversikt over de åtte friluftsområdene vi har i Alta kommune

Er du ny i Alta, så sjekk ut denne: Ni grunner til å bo i Alta

Fjelltopp
Bjørkelitind

Nærtur og langtur

En tur trenger ikke alltid være så lang, og i Alta har vi flere turer du kan ta i gåavstand fra sentrum.

Alle disse turene er trillevennlige for barnevogn og sykkel. Noen turer egner seg også for rullestol.

Sjekk ut våre Perleturer, både nære og fjerne.

I mange år har 3 toppers turene vært svært populære i Alta; Komsa,- Hjemmeluft- og Raipastoppen. 

De siste årene har mange også gått 10 topper i løpet av sommeren og vært med i trekningen av premie. I 2021 hadde vi 29331 registreringer på de ti toppene:

Borras
Skoddevarre
Dønnevarre
Haldde
Lille Raipas
Hjemmeluft
Komsa
Losvarkollen
Ulvehenget (Rafsbotn)
Bjørkelitind (Talvik)

Les mer om 10 toppene 

Hvis du lurer på hvor toppene er, sykkelløypene går eller byløypa i kartutsnitt, så hjelper vi deg med det også. Trykk på kartet for å bruke vår kartportal.

Kartutsnitt som viser hvor sykkelløypene er

På Nordtoppen er det åpna dagsturhytte. Her er det fint å ta en pause før man tar turen ned igjen. På hustrige sommerdager kan du fyre opp i ovnen og lese en av bøkene som er tilgjengelig i hytta.

Dagsturhytte på Nordtoppen
Her er fra åpningen av dagstyrhytta. Foto: A. Utkilen © Alta kommune

Aktiv fritid

Klatrepark

Hos Sarves Alta kan du utfordre deg selv i verdens nordligste klatrepark. 55 leker mellom furutrærne, inkludert 10 ziplines der en av dem er 207 meter med en hastighet på 50-60 km/t. Det er to klatreløyper for barn mellom 120 og 140 cm, og totalt 6 løyper for de over 140 cm.

Les mer om klatreparken

Sykkelløyper

Sykling har vokst seg stort i Alta. Både terreng- og landeveissykling. Det har vi tatt på alvor og i vår kartløsning finner du oversikt over alle sykkelløyper i Alta, gradert som lett, middels og krevende.

Kartutsnitt som viser sykkelløyper

Skating

I 2024 åpna den nye rulleparken, som har navnet gropa. Rett ved Alta ungdomsskole og ungdommens hus. 

Ungdommens Hus tilbyr skating. Både for nybegynnere og for de mer erfarne. Utlån av utstyr har de også.

Har du spørsmål? Ring 47349698

Mer informasjon om skating og annen aktivitet på Huset finner du her

barn i skatepark
Her er bilde fra åpningen av rulleparken. Foto: A. Utkilen

Golf

Alta Golfklubb tilbyr gratis bruk av deler av parken til barn og unge i Alta kommune. Fotballgolf, minigolf, frisbeegolf og korthullsbane (golf). Bruk av utegriller med mer er også mulig, men må avtales på forhånd med golfklubben.

Her kan du besøke hjemmesiden til Alta Golfklubb

Aktivitetspark

I Alta har vi aktivitetsparker til fri bruk. Her går lek og fysisk aktivitet hånd i hånd. 

På Alta sentrum, mellom Nordlyskatedralen og Nordlysbadet, ligger Chill You aktivitetspark.

Nærmiljøanlegg

Anlegget ved Kaiskuru skole er bygd opp som en Tarzanjungel, en kombinasjon av dekkpark, klatretårn og balanseelementer. 

Her er det ubegrenset med muligheter for klatring, slenging, hopping, fart og spenning! Et populært anlegg også på kveldstid. 

Adkomst: Følg skilting til Kaiskuru skianlegg fra Alta bru. Anlegget ligger mellom Kaiskuru nærmiljøsenter og Kaiskuru skianlegg. Oppmerket p-plass.

Her finner du oversikt over alle parker, nærmiljøanlegg og lekeplasser'

Hos BUA kan du låne utstyr til mange forskjellige aktiviteter - helt gratis. Her finner du oversikt over alt utstyr som finnes i BUA Alta

Fiske på Storekorsnes
Fiske på Storekorsnes

Midt i byen

Dersom du helst, eller må, holde deg i nærheten av sentrum er det fortsatt mye å ta seg til. Alt fra innendørs bading til parkliv.

Nordlysbadet

Vårt lokale badeland vet nok de fleste innbyggerne om, men er verdt å nevne likevel. Her kan du ta boblebad, svømme lengder, avkjøling i iskald kulp, klatre i klatrevegg og ta en tur i sklien, samt mye mer. 

Nordlysbadet har åpent hele sommeren. Besøk hjemmesiden

Bowling

Alta Bowlingsenter har åpent tirsdag til søndag hele sommeren. Her kan du selvfølgelig bowle, men de har også snooker, airshuffle, visning av fotballkamper med mer.

Besøk deres Facebook-side her

Kafeer og restauranter

I Alta sentrum er det en rekke muligheter for å spise og drikke. Blant annet har Amfi flere kafeer og spisesteder; Uno Kafè, Sushi Point, Aranya, Big Bite, Midcity Kafè og Peppes Pizza.

I tillegg finner du restaurantene til Thon hotell, Brasseri Alta, og Scandic hotell, Restaurant Alta, samt Wing Wah House, Stakeriet mat og vinhus, Alattio pizza e pasta, Erica, sportsbaren Overtid og Gustus.

Det er også verdt å nevne butikken Kulinarnia i Løkkeveien 2.

Parkliv

Midt i hjertet av sentrum finner du flere lekeplasser og muligheter for piknik. Har du lagt merke til den flotte gressplenen rett ved Nordlyskatedralen? Ta med deg pledd, mat og drikke til katedralparken. 

Byløypa

Byløypa er ei løypa som går gjennom Alta fra Tverrelvdalen til Øvre Alta (eller omvendt). Løypa er innom lysløypene i Tverrelvdalen, Kaiskuru, Sandfallet, Komsa og BUL-løypa. Løypa krysser Altaelva ved Alta bru. I mellom lysløypene går løypa i friområder som Midtbakkløypa samt korte strekninger på bilveg.

Her kan du se byløypa i vår kartløsning

Kino

Aurora kino Alta har alltid åpent. 

Sjekk ut deres tilbud her

Alta bibliotek

Biblioteket er åpent alle hverdager, i tillegg tilbyr de selvbetjent bibliotek som er åpent alle dager fra 07.00 til 22.00. 

Besøk hjemmesiden her

Nordlyskatedralen

Nordlyskatedralen er åpen for de som er nysgjerrige og her får man omvisning dersom man ønsker det. 

Utforsk Alta på el-sykkel

Nå kan du leie deg en el-sykkel og utforske Alta fra sykkelsetet...med litt motorhjelp. Sykkelbyen Alta har mange sykkelveier og -stier. Lei sykkel av Æventyr i sentrum og de kan også gi deg anbefalinger om ruter og steder å besøke.

Hval i Altafjorden
Foto: A. Utkilen ©Alta kommune

Opplevelser

I Alta har vi mange opplevelsesbedrifter som primært retter seg mot turister. Er det en ting korona har lært oss, så er det å bruke eget nærområde. Kanskje har du aldri satt deg inn i hva turistene egentlig kommer til oss for å oppleve. Her kommer en smakebit:

Alta Event tilbyr teambuilding. Kanskje er det nettopp det familie, eller kanskje stor-familien, trenger akkurat nå. På Camp Aurora kan man konkurrere i paintball, leirdueskyting, pil og bue, slegge, melkespannholding, tautrekking, kunnskap, bålkonkurranse, øksekast, saging, lassokasting og frisbee golf. God mat og drikke, og den gode samtalen rundt bålet.

Overnatting i rolige omgivelser kan du få hos Trasti og Trine. 10 km fra Alta sentrum og 500 meter fra Altaelva med flotte turmuligheter, både til fots og på sykkel rett fra døra.

Hva med en vandretur med Glød Explorer? Storslått natur og det arktiske lyset som følger deg hele døgnet gjør at turen like gjerne kan gjøres på natta.

Alta har mer bergkunst laget av jeger-fangstfolk enn noe annet sted i Nord-Europa. Hos Alta museum kan du vandre langs 6.000 helleristninger eller besøke de flotte utstillingene innendørs. Her er det også kafè og souvenir-butikk. 

Kanskje er det fisking som ligger ditt hjerte nærmest, og hva er vel bedre enn Altafjorden da? Icecube of Aurora tilbyr fiske av fiske sei, torsk, hyse, uer, kveite, laks og ørret. 

Bli kjent med samisk kultur, tradisjon og levemåte. Hos Sami Siida i Øvre Alta kan du lytte til joik, hilse på reinsdyr, smake samisk tradisjonsmat, oppleve nordlysets magi inni lavvo og mye mer. Sami Siida har åpent alle dager.

Besøk et oppdrettsanlegg i regi av Laksens Hus. Kombiner en båttur i vakre Altafjorden med en lærerrik opplevelse på en operativ sjølokalitet. En spennende mulighet til å se lakseoppdrett på nært hold og få innsikt i en moderne og bærekraftig næring.

Hvis du er interessert i skiferens historie, så er Pæskatun stedet for deg. Oppe i skiferfjellet på Pæskatun vil en visuelt og akustisk imponerende presentasjon lære deg om den verdensberømte Altaskiferen. 

Nå det på tide å jakte på Nordlyset og det bør selvsagt alle som hører til her også prøve. Du kan blant annet bli med Sorrisniva på jakt. De tar deg med på de beste steder hvor nordlyset kan vise seg på kveldshimmelen.

Det er flere som tilbyr hvalsafari i Altafjorden - hvorfor ikke oppleve det som andre reiser hit for å se. Her finner du blant annet informasjon om hvalsafari fra flere reiselivsbedrifter i Alta

Besøk Visit Alta og se oversikten over det meste av opplevelser i kommunen, både sommer og vinter.

Bilde av appikonet til appen Alta
Slik ser appen ut når du søker i appstore og play-butikk

Skaff deg Alta-appen

Nå er appen lasta ned over 5000 ganger og det er cirka 650 aktive brukere i måneden. Her får du innhold tilpasset det du liker.

Alta-appen finner du både i Google Play og App Store. Søk på Alta så dukker den opp. Her oppdateres det fortløpende med aktiviteter og nyheter om det som skjer i byen din. Appen er spesielt rettet mot barn, unge og unge voksne, men passer like godt til deg som er foresatt.

Cirka 40 lag og foreninger bruker appen og legger ut informasjon om aktivitene sine. Alta kommune legger også ut informasjon om aktiviteter, og nyheter/informasjon fra kommunen.

Vi jobber hele tiden med å rekruttere inn flere lag og foreninger slik at vi til slutt har en app som inneholder alt som er av aktiviteter i Alta - på ett og samme sted!

Appen eies og drives av Alta kommune