Kommune-NM arrangeres av NHO og er en årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner. Og det er altså på denne rangeringen av Alta kommer nest best ut.

Alta er på 38. plass på landsbasis. Sola rangerer på topp, deretter Oslo og Bærum, skriver NHO Arktis i en pressemelding.

NHO skriver:

Med et variert næringsliv, høy andel av private arbeidsplasser er Alta den kommunen der flere ønsker å leve og bo. De andre kommunene i Vest-Finnmark har større utfordringer.

Se Alta kommunes serie om næringslivet her

Videre påpeker de at det er store forskjeller mellom kommunene i Vest-Finnmark på alle indikatorer:

Næringsliv

Under indikatoren næringsliv har Hammerfest og Alta en bra plassering på næringslivsvariasjon - Alta på en 30. plass og Hammerfest på en 42. plass. 

– Det gleder meg at Hammerfest sammen med Alta holder trykket oppe på et variert privat næringsliv, sier regiondirektør i NHO Arktis, Målfrid Baik i pressemeldingen.

Alta er 114.beste i landet på andel privat sysselsetting og Tromsø (på en 300.plass) kunne med fordel ha tatt en titt vestover for inspirasjon, skriver de videre.

– Også på kommunens kjøp av tjenester hos private, kan det hende at Alta har noe å lære bort, sier Baik.

Arbeidsmarked

Innen arbeidsmarked ligger Alta på en 50. plass. Og Alta er kommunen som har den beste plasseringen på kommunale administrasjonskostnader med 16. plass, mens kommunens inntekter sammenlignet med utgifter ramler fra 156-202. plass. 

 

Kompetanse

Alta ligger stabilt ganske høyt på kompetanse og rangeres mye høyere enn Tromsø innen sysselsatte med bestått fagprøve og teknisk/naturvitenskapelig utdanning. Også Hammerfest er stabil og øker på dette området.

 

Demografi

Alta gjør det bedre i år innen demografi med en plassering på befolkningsvekst fra 102. plass i fjor til 57. plass i år. 105. plass på netto innflytting og 248 nye verdensborgere.

 

Les mer om Kommune-NM her