– Alta kommune har i 2022 vært sterkt påvirket av forhold som flyktningkrise, kostnadsøkninger på mange områder, rekrutteringsutfordringer og økt sykefravær, skriver rådmann Bjørn-Atle Hansen i sin innledning av årsmeldingen.

 Årsmeldingen beskriver utviklingstrekk og viktige hendelser for Alta kommune gjennom 2022.

Samtidig berømmer Hansen både ansatte og brukere for sin fleksibilitet og stå-på-vilje, som har gjort at de fleste utfordringer gjennom året har funnet sin løsning. 

Her kan du lese hele årsmeldingen

Her kan du laste ned årsmeldingen i PDF-format

Økonomi

Ved årets slutt hadde Alta kommune et netto driftsresultat på 77,1 millioner kroner. Det er det beste driftsresultatet for Alta kommune siden handlingsreglene ble innført i 2015. 

– Det må sies å være svært positivt, skriver rådmannen.

Det medførte også at disposisjonsfondet, eller den såkalte bufferkontoen, fikk påfyll og økte derfor fra 33 millioner kroner til 105,9 millioner kroner.

I tredje kvartal meldte rådmannen om merforbruk på rundt 10 millioner kroner. At kommunen endte opp med et overskudd handler i hovedsak om følgende

  • Koronakostandene ble dekket tilnærmet fullt ut
  • Havbruksfondet bidro med 20 millioner mer enn budsjettert
  • Skatt og inntektsutjevning med 24,4 millioner kroner
  • Integreringstilskudd på 6,3 millioner kroner
  • Strømavtale som medførte kreditnota på 7,3 millioner kroner
  • I tillegg hadde samtlige tjenesteområder mye bedre driftsresultat enn de meldte inn i tredje kvartal

– Det er mye som tyder på at de omstillingstiltakene som ble iverksatt tidligere og tiltak iverksatt i 2022 har gitt resultater, skriver Hansen.

Til tross for gode resultater viser også regnskapet at det fremdeles er tjenesteområder med betydelige avvik og som bruker mer penger enn budsjettert. Helse og sosial brukte cirka 30 millioner kroner mer enn budsjettert, mens oppvekst og kultur brukte 12,7 millioner mer enn budsjettert. 

– Dette er en underliggende drift som tas med inn i 2023, og som er en utfordring vi fortsatt må ta på alvor. Alt i alt tar vi med glede med oss dette svært gode driftsresultatet for 2022, og rådmannen konstaterer at det er ett syvmilssteg i riktig retning. Samtidig må Alta kommune levere gode resultater i flere perioder fremover de neste årene, før vi med sikkerhet kan si at vi har en solid og stabil økonomisk drift.

Viktige momenter fra året 2022

  • 2022 var første året med full drift av Alta omsorgssenter. Vi opplever nå effektene av å ha samlet driften av mange omsorgstjenester ved ett senter. Enhetskostnadene er redusert, det tverrfaglige samarbeidet er blitt bedre og tilbudet til brukerne er optimalisert.
  • Det er en generell utfordring med rekruttering i Norge i dag både innenfor kommune, stat og privat næringsliv. Alta kommune har blant annet slitt med å skaffe nok bemanning i barnehagene, som har medført at avdelinger ikke har klart å holde åpent hele dager. Mangelen på arbeidskraft kan ikke løses med mere penger. Her må andre virkemidler vurderes, samt at det må skje endringer i hvordan tjenestene organiseres og ansvarsfordelingen mellom tjenestenivåene må endres/gjennomgås.
  • Alta kommune bosatte 200 flyktninger i 2022, de fleste fra Ukraina. For å kunne ta imot og bosette et så stort antall ble Vertshuset tatt i bruk som et midlertidig kommunalt mottakssenter. Vertshuset ble brukt som mottakssenter inntil flyktningene ble plassert i egne boliger. Alta integrerings- og kompetansesenter ble på grunn av bosettingstallet oppgradert med flere årsverk. I tillegg ble helsetjenesten tilført noen stillinger. Bosettingen er gjennomført uten altfor store problemer/utfordringer. 
  • Det har i hele 2022 vært arbeidet med å få på plass en ny fremtidig skolestruktur i Alta. Et tverrpolitisk skoleutvalg har ledet denne prosessen, samtidig som rådmannen etablerte et administrativt skoleutvalg. Dette arbeidet ledet frem til et forslag til fremtidig skolestruktur, som ble sendt ut på bred høring i desember. Rådmannen håper at kommunestyret i løpet av første halvår 2023 kan vedta starten på en ny framtidsrettet skolestruktur.