Mange har, i løpet av de årene barometerne har stått oppført, funnet det motiverende å se hvor mange andre som har syklet forbi samme punktet, hva temperaturen er, hvor mange som har syklet totalt per dag, hittil i år, og så videre. De ble begge kjøpt inn av sykkelbyprosjektet i Alta, men ble etter hvert overført driftsmessig til Statens vegvesen.
Tellerne engasjerer fortsatt og flere melder fra til oss om sykkelbarometerne i Alta, som enten ikke virker eller står påskrudd, men ikke teller eller viser feil dato og tid.
En utgift som koster mer enn den smaker
Sykkelbyen Alta som prosjekt, investerte i to sykkelbarometer i Alta. Det står et på Aronnes og et ved Granshagen. Dette er telleverk som melder inn både antall syklende og gående som passerer tellemekanikken. Disse ble kjøpt inn i 2012 og er derfor, teknologimessig, ganske gamle. Når de sender inn data bruker de 2G nett (G står for Generasjon), et nett som i løpet av høsten skal slås av. I dag bruker de fleste 5G nett til mobiltelefoner og 2G er den eldste mobilteknologien vi har i dag og overtok etter NMT nettet, for de som husker det.
De ulike G-ene gir raskere hastigheter og større mengder data. Å oppgradere disse sykkelbarometerne vil koste 150 000 kroner per barometer, og de kostet cirka 200 000 i innkjøp per stykk i sin tid.
– Dette er en utgift som koster mer enn det smaker når vi kjenner til andre alternativer. Prisen for å oppgradere til tilsvarende barometere er ikke aktuelt for verken Statens vegvesen eller Alta kommune, sier folkehelsekoordinator Gjermund Pleym Wik.
Kommer nye tellere, men...
Dataen disse boksene gir er det viktigste for kommunen fordi vi ønsker å få et bilde på antall gående og syklende, samt trafikkmønster gjennom dager og årstider. Så når Statens vegvesen nå bytter disse to ut, prioriteres telleverket. Det vil si grå bokser som ikke kommuniserer tilbake til forbipasserende.
– Det er dessverre ikke økonomisk handlingsrom til noe annet, men du vil fortsatt bli telt på din sykkelvei, avslutter folkehelsekoordinatoren.