I 2019 åpnet Guovddas manaidgardi, og både styrer og ansatte var godt fornøyde med å ha gitt ennå flere barn muligheten til å gå i samisk barnehage, og muligheten til å styrke deres språk og identitet.

– Ganske tidlig var tanken om samarbeid med den andre samiske barnehagen, Áltta Siida, sentral hos oss. Med en oppstartsfase og deretter koronapandemi har det vært vanskelig å gjennomføre, men i år var endelig tiden inne, forteller styrer i Guovddas Manaidgardi Monika Skum Hætta.

Se flere bilder fra hverdagen i Guovddas Manaidgardi nederst i saken.

På skitur til Jotka fjellstue
På tur til Jotka fjellstue. Foto: Guovddas Manaidgardi ©Alta kommune

Flere samiske relasjoner, styrke språk og kultur

– Vi ønsker å ha et samarbeid mellom de to samiske barnehagene for å gi barna flere samiske relasjoner, styrke deres språk og kultur, og ikke minst for å bygge relasjoner fram til skolestart, spesielt for de som begynner i samme klasse ved Komsa skole, forklarer Hætta.

Samarbeid er bra for flere enn barna. Et samarbeid mellom barnehagene er også bra for ansatte, som kan dele sine erfaringer og kompetanse med hverandre. 


Gjennom det siste barnehageåret har de to barnehagene besøkt hverandre, og lekt sammen. I høst var det derimot duket for en litt lengere tur, og førskolebarna fra begge barnehagene dro på overnattingstur til Aisaroaivi.

På dagtid var det rein og reinslakting  sammen med andre barnehager i Alta. På ettermiddag og kveld var det kun førskolebarna fra de to samiske barnehagene igjen til dagen etter. De overnatta i gamme.

– Vi gjentok suksessen med overnattingstur på våren, og dro sammen til Jotka Fjellstue. Vi tok felles buss og delte hytte under oppholdet, og gikk på ski, fisket og var mye ute sammen. Dagen etter kom resten av avdelingen opp til Jotka, og vi hadde en kjempe fin tur sammen før vi tok buss sammen hjem igjen. 

 

Går i tog på sentrum
Foto: Guovddas Manaidgardi ©Alta kommune

Et godt grunnlag for mange år med samarbeid

Det er blitt en tradisjon og møtes å gå i skrangletog sammen.

– I år ble vi med Altta Siida til sin barnehage, så hadde vi en felles feiring!

Der hadde de felles aktiviteter som sekkeløp og potetløp, mye god frilek og skolegruppene hadde ansvar for å drive pølsekafé. På slutten av dagen kom en russebil og ga barna is, før barn og voksne i Guovddas tok turen hjemover igjen. 


– Vi ser veldig positivt på dette samarbeidet, og håper spesielt at det vil gjøre det lettere for de som skal begynne sammen i samisk klasse ved Komsa skole. Vi tror og håper at dette året har lagt grunnlag for mange gode år med samarbeid framover!