Mandag 15. april markeres den internasjonale bioingeniørdagen. Hensikten med dagen er å synliggjøre og feire bioingeniørenes viktige rolle i helsetjenestene. Den internasjonale markeringen bidrar til å synliggjøre og fremme deres betydning i et globalt helseperspektiv.  I Alta finner vi bioingeniører representert på flere steder. 

Hva jobber en bioingeniør med?

Bioingeniørutdanningen er en treårig høyere utdanning som fører fram til bachelorgrad i bioingeniørfag.  

En autorisert bioingeniør kan arbeide i alle typer offentlige og private medisinske laboratorier, i forskningsinstitusjoner og i medisinsk tekniske firmaer.  
En bioingeniørs kjerneoppgaver er å samle inn blodprøver og andre typer biologisk prøvemateriale, og preparere, analysere og kvalitetssikre analyseresultatene. Kvalitetssikrede analyseresultater danner et viktig grunnlag for å stille diagnoser og gi riktig behandling.

En bioingeniør bruker avansert teknologisk utstyr, og må drifte og vedlikeholde alle typer analysemaskiner. Maskinene er alt fra små håndholdte pasientnære apparater til store automatiserte analysehaller.

Bioingeniør i Alta

Legetjenesten i Alta kommune, som bemanner legekontorene i kommunen, har vært fremsynte i sin personalpolitikk og har sørget for at det jobber ikke mindre enn tre bioingeniører i tjenesten. Disse jobber tett med sykepleiere og helsesekretærer for å sikre prøveresultater, du kan stole på. Jobben disse gjør er en del av grunnlaget legene har for å behandle sine pasienter.

I Alta kommune er det en fagbioingeniør som har det overordnete ansvaret for at laboratorietjenesten driftes kvalitetsmessig forsvarlig. Dette innebærer det daglige ansvaret for laboratoriedrift og opplæringsansvar for helsepersonell som skal håndtere medisinsk diagnostikk. 

Finnmarkssykehuset har eget laboratorium som er bemannet med en overbioingeniør og en fagbioingeniør. Bioingeniørene her utfører et større analyserepertoar for poliklinikken, sengepostene, dialysen og legevakta.

Blodberedskap i Alta

Alta kommune har siden mars 2023 hatt blodberedskap. Dersom det oppstår et akutt behov for blod, rykker nødblodgivere og tappere ut til legevakta. I løpet av cirka en halv time er den første posen med fersktappet blod klar til bruk. Også her spiller bioingeniørene en viktig rolle – sammen med sykepleiere, helsesekretærer og ambulansefagarbeidere/personell sørger de for en tryggere hverdag for Altas befolkning. 

Under storøvelsen i forbindelse med Nordic Response deltok tappere og nødblodgivere og produserte 14 poser blod på 1 time og 14 minutter. 


Gratulerer med dagen!