- Hvorfor gjennomfører vi tilsyn og feiing?
- Hvem har ansvar for brannsikkerheten?
- Når gjennomføres tilsyn og feiing?
- Hva må du gjøre før tilsynet?
- Hva skjer under og etter tilsynet?
- Viktigheten av tilsyn og feiing
Hvorfor gjennomfører vi tilsyn og feiing?
Tilsyn og feiing av fyringsanlegg er en lovpålagt oppgave som betales gjennom feie- og tilsynsgebyret.
Hensikten med tilsynet er å kontrollere forhold ved fyringsanlegget som har betydning for brannsikkerheten og sikre at adkomst for feiing er tilfredsstillende.
I følge forskrift om brannforebygging § 17, skal kommunen:
- Sørge for at røykkanaler i fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk, blir feiet ved behov. Feiingen skal utføres på en faglig tilfredsstillende måte som medfører minst mulig ulempe for eiere og brukere. Etter feiingen skal feieren sørge for at all sot blir fjernet og brakt til egnet sted.
- sørge for at det ved behov blir ført tilsyn med fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk. Kommunen skal sørge for at det blir ført tilsyn med fyringsanlegget etter brann eller eksplosjon i eller i tilknytning til fyringsanlegget.
Hvem har ansvar for brannsikkerheten?
Ifølge forskrift om brannforebygging § 6, har huseier følgende plikter:
- Eieren av et byggverk skal melde fra til kommunen ved installasjon av nytt ildsted eller andre vesentlige endringer av fyringsanlegget.
- Eieren skal sørge for at fyringsanlegget fungerer som forutsatt. Dersom feil oppdages som vesentlig øker risikoen for brann, skal anlegget umiddelbart stenges for bruk inntil feilene er utbedret.
- Etter mottak av varsel om feiing eller tilsyn, skal eieren sørge for at feieren har tilfredsstillende atkomst til hele fyringsanlegget.
Når gjennomføres tilsyn og feiing?
Dato og tidspunkt for tilsyn og feiing er angitt i varselet du har mottatt via SMS eller brev.
Boliger med høyere brannrisiko blir prioritert, basert på en faglig helhetsvurdering utført av brannforebyggeren. Dette betyr at enkelte boliger får tilsyn og feiing hyppigere enn andre. Selv om du ser brannforebyggeren hos naboen, er det ikke nødvendigvis din bolig som står for tur.
Hva må du gjøre før tilsynet?
For å sikre et effektivt besøk må du:
- Sette opp en stige til taket eller sørge for tilgang til innvendig feieluke.
- Sørge for enkel adkomst til sotluke.
- Klargjøre adkomst til røykrøret i ildstedet.
- Finne frem dokumenter som tilhører fyringsanlegget.
- Unngå å bruke ildstedet på tilsynsdagen.
- Husk å stenge luker, trekk og spjeld til ildstedet.

Hva skjer under og etter tilsynet?
Hva skjer under tilsynet?
Tilsynet vil omfatte en kontroll av at fyringsanlegget er tilfredsstillende montert, er i forsvarlig stand og fungerer som forutsatt.
Fyringsanlegg inkluderer skorstein i hele sin lengde, ildsted, røykrør og eventuelle matesystemer for brensel. Vi kontrollerer og rengjør røykkanaler ved behov, og gir veiledning om brannsikkerhet i hjemmet.
Du må være til stede under tilsynet for å gi tilgang til boligen. Hvis du selv ikke kan være til stede, bør du avtale med noen som kan være representant for deg. Personen må kjenne boligen godt.
Hva skjer etter tilsynet?
Etter tilsynet sender vi deg en tilsynsrapport som beskriver resultatene og eventuelle nødvendige tiltak.
Viktigheten av tilsyn og feiing
Anvendt regelverk
• Eieren har ansvar for at fyringsanlegget fungerer som det skal. Ved oppdagelse av feil eller mangler som øker risikoen for brann, skal anlegget ikke brukes før feilene er utbedret. Dette følger forskrift om brannforebygging § 6 andre ledd.
• Ved behov skal det føres tilsyn med fyringsanlegg som brukes til oppvarming av byggverk, dette følger forskrift om brannforebygging § 17.
• Vi skal avgi en skriftlig rapport om kontrollresultatet til ansvarlig for tilsynsobjektet, jf. brann- og eksplosjonsvernloven § 36.
Viktigheten av tilsyn og feiing
Hvert år forårsaker fyringsanlegg mange boligbranner. Vårt tilsyn bidrar til å redusere risikoen og konsekvensene av brann, og er derfor avgjørende for din egen brann- og personsikkerhet. Vi takker for at du legger til rette for et vellykket besøk!