I dag 29.04 arrangeres Norges første nasjonale dag for fallforebygging. Fall er den vanligste ulykkestypen blant eldre og fører ofte til redusert mobilitet, livskvalitet og svekket trygghetsfølelse. Fall er ofte en årsak til sykehusinnleggelse og grunn til at man må flytte fra sin egen bolig. Tall viser at rundt 9000 personer årlig behandles for hoftebrudd etter fall i Norge. Et hoftebrudd kan ha store konsekvenser for den enkelte og de rundt. Hoftebrudd koster samfunnet rundt fem milliarder kroner årlig. 
 

Viste du at fall kan forebygges? Enkle tiltak kan gjøre stor forskjell. Det er mange ulike årsaker til at eldre faller. Vi anbefaler alle eldre og finne ut om man er i risikosonen. Opplever du ustøhet, har falt, er benskjør eller føler deg utrygg når du går ta kontakt med fastlegen eller oss i ergo- og fysioterapitjenesten i Alta kommune. 


Det viktigste tiltaket for å forebygge fall er styrke og balansetrening. Helsemyndighetene anbefaler å trene styrke og balanse 2-3 ganger ukentlig. Viste du at her i kommunen har vi åtte Sterk og stødig grupper samt flere andre treningsgrupper som blir ledet av fysioterapeut. Ta kontakt om du tenker dette kan være noe for deg eller dine pårørende!

Hvorfor skal vi egentlig forebygge fall? Fordi det handler om selvstendighet, livsglede og muligheten til å bo lengst mulig hjemme. Etter for eksempel et hoftebrudd er noen i behov av et rehabiliteringsopphold og ofte er det en lite tilrettelagt bolig som gjør det utfordrende og flytte hjem igjen. Fall kan forebygges og du kan gjøre mye selv! Tenk over snublefeller i hjemmet, kunne boligen din vært mer tilrettelagt og trenger du hjelpemidler? Det er aldri for sent å komme i gang med de rette tiltakene.

Hovedtillitsvalgt, Norsk Fysioterapeutforbund   
Johanne Nikolaisen

Hovedtillitsvalgt, Norsk Ergoterapeutforbund
Lene Pedersen
            
 

10 ting du kan gjøre for å forebygge fall 

  1. Hold deg i bevegelse! Styrke- og balansetrening to ganger i uka reduserer fallrisikoen betydelig.
  2. Snakk med legen om medisinene du bruker, særlig hvis du føler deg ustø.
  3. Spis sunt. Sørg for nok kalsium og vitamin D, og unngå dehydrering.
  4. Vær forsiktig med rusmidler. Alkohol og medisiner kan øke fallrisikoen.
  5. Sjekk syn og hørsel regelmessig. Bruk riktige briller og hørselshjelpemidler.
  6. Velg riktig fottøy. Bruk sko med sklisikre såler. Unngå tøfler og ustabile sko.
  7. Vær forberedt på vinterføre. Bruk brodder eller piggsko og ha strøsand tilgjengelig.
  8. Er du bekymret for benskjørhet, ta det opp med fastlegen din.
  9. Bruk ganghjelpemidler ved behov. Krykker eller rullator kan gi bedre stabilitet.
  10. Gjør hjemmet tryggere. Fjern snublefeller, sørg for godt lys, og bruk håndtak og sklisikre matter på badet.