Status

Som følge av personvernregelverket har Alta kommune blitt tillagt noen plikter, herunder å blant annet ha en oversikt over alle gangene vi behandler/registrerer/overfører/sletter personopplysninger. Hver gang noen eksempelvis sender byggesøknad, meldes inn på skole, er i kontakt med barneverntjenesten eller får lønn fra Alta kommune, så behandles det personopplysninger.

Personvernombudet skal, ifølge personvernregelverket, rapportere til det øverste ledelsesnivået. For kommunen er det kommunestyret. I år rapporterer personvernombudet via årsmeldingen. Rapporten er til hjelp for å finne ut av hva som fortsatt gjenstår for å oppnå fullstendig etterlevelse av gjeldende lovverk.

I 2023 ble det resterende arbeidet med å kartlegge tilfeller av personopplysninger ferdigstilt i behandlingsprotokollen. I forlengelse av dette skulle arbeidet med sikkerhetsvurderinger påbegynnes. Når man gjør en sikkerhetsvurdering av eksempelvis innmelding på skole må man for eksempel se på hvilke servere som brukes, om opplysningene kun brukes til det opprinnelige formålet, om man har reserveløsninger og om man har oversikt over trusler mm. Gjennomføringen av sikkerhetsvurderinger gjør at kommunen får en oversikt over risikobildet på personvern, slik at man videre får oversikt over hvor det eventuelt bør settes inn tiltak.

Her kan du laste ned hele rapporten i pdf
 

Tilsyn 2023

I 2023 hadde Alta kommune tilsyn fra Datatilsynet der flere ting ble etterspurt, herunder behandlingsprotokoll, styrende retningslinjer for ROS, sikkerhetsstrategier, styrende retningslinjer for sikkerhetskopiering og gjenoppretting, prosedyrer for sikkerhetsrevisjoner mm. Konklusjonen etter tilsynet er at Alta kommune tilfredsstiller alle krav som datatilsynet oppstilte.

Veien videre

I 2024 vil arbeidet med sikkerhetsvurderingene ferdigstilles. Med en komplett oversikt vil man kunne se at regelverket overholdes, samt kartlegge risikobildet og høyrisikoområder og se på tiltak for å minke disse. I tillegg skal det gjennomføres ROS-analyse på personvern, og i tillegg etableres en kontinuitets- og beredskapsplan.