Det er sykkelsesong og mange har trillet frem sykler fra bod og kjeller. Men det går åpenbart en epidemi av sykkeltyveri for tiden, i Alta. Det er meget irriterende og fortvilende å miste sin trofaste to-hjuling og oppdage det akkurat når du har bruk for den. På oppslagstavla i Alta (sosiale medier) registrer vi flere henvendelser angående sykler som stjeles, flere av dem mens de var låst rett utenfor inngangsdøra til boligen. I 2020 måtte forsikringsselskapene betale ut over 124 millioner kroner i erstatning etter sykkeltyverier, som tilsvarte nesten 15000 sykler. April og mai er toppmånedene hvor det stjeles mest.  

Samtidig bruker vi nordmenn mer og mer penger på syklene våre, spesielt etter at el-syklene gjorde sitt inntog. Det er likevel mye du som sykkeleier kan gjøre for å senke risikoen for at nettopp din sykkel stjeles neste gang. For det første er det fullstendig bannlyst å kjøpe stjålne sykler av andre - da opprettholder vi markedet for at noen tjener på å stjele dem. 

En god sykkellås, kanskje to, er første bud. Vi stakk innom en sportsbutikk i Alta og snakket med Jan Gunnar Isaksen. Der er mange typer låser og de som er av solid oppbygging har en tykk vaier inni plasthylse. Skal du virkelig sikre deg kan man gå for FG (Forsikringsselskapenes Godkjenningsnemd) godkjente sykkellåser. En normal sykkellås med god kvalitet koster cirka 200 - 250 kroner, en FG godkjent lås kommer kjapt opp i 7-800 kroner. Men da får man også en solid utrustning som skal gi tyven merkbart mye mer å slite med.

– Du må nesten opp på vinkelsliper eller baufil, som betyr at en lager mye støy og holder på lenge - og risiko for å bli oppdaget blir mye høyere, sier Isaksen hos Canyon Jakt og Fiske.

Det viktige er uansett å låse selve sykkelramma fast i noe som er fast montert, for eksempel en gjerdestolpe, sykkelstativ eller noe som står fast og solid plantet i bakken. Du må gjerne ha en ekstra lås til forhjulet også, da disse er lett å løsne og stikke av med - uten resten av sykkelen. Mange forsikringsselskap stiller krav om at låsen skal være FG godkjent - sjekk dine betingelser for dette. 

Bruker du elsykkel må også batteriet låses fast i sykkelen om du skal bort for en kort periode, ta batteriet med deg om du blir lenge borte fra sykkelen. 

Vi fikk Alexander Normann fra Trygg forsikring i tale og han hadde enda flere tips. En forsikrignstaker er pliktig til å gjøre det en kan for å skjule, sikre og trygge sine egne eiendeler så de ikke kan borttas av uvedkommende. Derfor kan det være en ide å låse sykkelen på et offentlig sted hvor mange ferdes og kan oppdage om noen driver med noe mistenkelig. Du må gjerne variere hvor du setter den fra deg fra gang til gang, og helst ikke la den stå utendørs om natta. Flere velger å ta med seg pedaler eller setet - da mister sykkelen sin verdi som "fluktmiddel".

Det viktige er at man uansett har tatt vare på rammenummeret slik at sykkelen kan spores til eier om noen finner den i ettertid. Registrerer man sykkelen i et register kan sykkelen kjappere knyttes til et tyveri om den blir gjenfunnet et helt annet sted i ettertid, for eksmpel en annen kant av landet - som har hendt. Normalt vil et forsikringsselskap betale ut premie selv om sykkelen ikke er låst med FG godjent lås, at låsen har en slik sertifisering betyr bare at den er ekstra testet og oppfyller veldig høye kvalitetskrav - og dermed er mer motstandsdyktig enn andre. Men selv om man får igjen penger til ny sykkel innebærer det alltid egenandel, avskriving av beløpet hvis sykkelen er over en viss alder og en god del papirarbeide med anmeldelse og melding av stjålet sykkel for å få tilgang til forsikringssummen. Så jo sikrere sykkelen er håndtert - jo større sjans for at den står der også når du skal hente den igjen og det er jo det beste.

Enkelte steder deles det mange triks for å sette tyven ut av spill, for eksempel ved å skjule en vaier festet til sykkelen, som strammes opp først etter å ha syklet 10 meter. Da vil tyven ramle av sykkelen. Det er også gps systemer, for eksempel bikefinder, som lar deg skjule en liten sender inni sykkelens hulrom. Da kan man spore opp sykkelen i ettertid hos tyven, men i slike tilfeller anbefaler vi at en har politiet involvert.

Moralen er - sikre sykkelen med god nok lås og gjerne ha den innendørs om natta.