Ved Sami siida i Øvre Alta kan du nå vaske sykkelen din gratis i et vaskekar, i tillegg tl å bestille mat og innfri kulturelle opplevelser. Dette er en innretning som er spesielt laget for sykler, hvor du kan trille sykkelen din inn i "boksen" og sette forhjulet i et sykkelstativ. Deretter kan du benytte slangetrommelen på stedet og de tilhørende børstene som henger i fjærsnorer langs veggen. Deretter kan du selvbetjent rengjøre sykkelendin om du har vært på sykkeltur i området. Dette gjøres i et samarbeid mellom Sykkelbyen Alta/ Alta kommune og Sami siidaen av flere grunner. For det første ligger de midt i et av områdene hvor det skal satses spesielt på tilrettelegging for terrengsykling (Jorra trail, med flere). Dette er et av områdene i kommunenes Terrengsykkelplan for Alta. Når stedet i tillegg tilbyr matservering 6 av 7 dager i uka (ikke mandager) var det ganske enkelt å spørre om et samarbeid da nettopp spiseplass er noe som anbefales å knytte slik virksomhet opp mot.

Daglig leder Espen Nystad har fortalt at de ikke tar noe betalt for å bruke sykkelvasken hittil. De ønsker å bringe noe positivt til folk som velger å komme innom dem med sykkel og tilbyr et bredt måltidsutvalg til de som ønsker. "Har man leid sykler fra for eksempel Glød kan man komme innom her og rengjøre sykkelen etter bruk, kjøpe noe å spise - og så levere syklene tilbake til dem - da de befinner seg rett på andre siden av brua". 

Vaskekaret har egen lem på ene siden så man kan trille sykkelen enkelt inn i karet. Slike vaskekar egner seg også godt for firma som har innendørs sykkelparkering. Det er foreløpig satt ut biovennlig regjøringsspray på stedet til sykkelrengjøringen. Sami siidaen kan dermed fremstå som et såkalt "trailhead", eller startområde om en vil - for sykkelstiene i Øvre Alta området.