Nå kan du søke og finne
– Dette er en løsning som gir innbyggerne en tilgjengelig og verdig fremstilling av alle gravstedene i kommunen, forteller leder for miljø, park og idrett i Alta kommune Jon Håvar Haukland. Prosjektet er drevet frem av en gruppe med ressurser fra både Alta kommune og Alta kirkelige fellesråd. Haukland har ledet arbeidet.
I kartløsningen kan du søke etter grav med navnet på den gravlagte. Søket tar deg til riktig kirkegård og viser nøyaktig plassering av graven med navn på avdøde, samt dato for fødsel og død. Du kan også trykke deg inn på hver enkelt kirkegård, og helt ned i detalj på hver enkelt grav. Løsningen er av så god kvalitet at du skal kunne navigere deg frem til riktig grav ved bruk av GPS på mobiltelefon.
Løsningen er åpen for alle.
![]() |
Alle gravplassene på kirkegården ved Alta kirke i Bossekop |
Bakgrunn
Opprinnelsen til denne digitale visningen av alle gravsteder i Alta kommer er fra et kommunestyrevedtak om å utvikle verdige og funksjonelle gravlunder, og innføring av avgift på festet grav. Vedtaket ble gjort 22. desember 2022. For å få det til måtte det gjøres en kartlegging av eierskapet til alle gravene. Det har samtidig gitt oversikt over gamle graver som kan frigis og gjenbrukes. Det er veldig viktig da det er mangel på gravplasser på Elvebakken og Bossekop kirkegårder. Kartløsningen vil gi bedre utnyttelse av arealene på våre kirkegårder, og vil være et viktig hjelpemiddel i fremtiden for både Fellesrådet og kommunen. De nye minnelundene for urnegraver inngår også i kartløsningen.
Det har vært gjort et omfattende arbeid, rett og slett slektsforskning, for å kartlegge eierskapet av alle graver i Alta kommune. Et arbeid utført av Gunnar Tangvik.
![]() |
Flyfoto med alle gravplassene ved kirkegården i Langfjord |
God økonomi i prosjektet
Gunnar Tangvik i Fellesrådet ble knyttet sammen med Roy Knutsen på Geodata i Alta kommune. Fellesrådets register med informasjon om alle graver ble integrert i en kartløsning med dronebilde med stedfestet informasjon om den enkelte grav. Totalt er det cirka 12000 punkter kartlagt, og gitt rett informasjon knyttet til alle objekter i kartet. Her har Knutsen benyttet sin fantastiske digitale kompetanse.
Løsningen har vært gjennom flere kvalitetsrunder for å sikre at informasjonen er rett. Og for å sikre at oppdateringer i fremtiden blir korrekt.
– Det har vært gjort et fantastisk arbeid, og for et team disse to har utgjort, skryter Haukland. Teamarbeidet har spart kommunen for millioner av kroner.
– Dette er en løsning man i utgangspunktet kan kjøpe, men løsningen dekker ikke vårt behov for nøyaktig geografisk visning. Derfor har kommunen og Kirkelig Fellesråd laget det selv. Det er benyttet programvare og kartløsning som kommunen eier. Dersom vi skulle kjøpt en løsningen som dekker vårt behov antar vi den ville kostet oss to til tre millioner kroner. Det har vi ikke penger til. Vi er veldig fornøyde med resultatet, sier Haukland.

Også til intern bruk
Den åpne løsningen er ikke det eneste.
– Kartløsningen har også en forvaltningsdel med registrering av ledige graver, graveier, festeavtaler, og alder på gravene. Alle graver, både brukte og ledige er nøyaktig oppmålt slik at vi kan oppnå god arealutnytting, effektiv drift, enkel påvisning av gravsteder, og digital maskinstyring når det skal graves for nye graver, forteller Haukland.
Kartleggingen blir også et viktig hjelpemiddel når kommunen og fellesrådet skal lage forvaltningsplaner for våre kirkegårder.