Fredag morgen var Sykkelbyen Alta og Syklistforeningen ute på en synlighetskampanje. Med på laget var også politiet i Alta som hadde tatt oppstilling på gang- og sykkelveien ved Granshagen. Nærmere 50 syklister passerte stedet i løpet av de ca 75 minuttene kontrollen varte. De fleste av disse hadde både lys på sykkelen og mange også lysene påskrudd. Det er påbudt å ha lys på sykkelen når det er mørkt ute (hvitt foran, rødt bak). Tidspunktet kontrollen pågikk var i overgang mellom mørkt og lyst ute og dermed var det ingen som brøt noen regler denne morningen, selv om lysene ikke var påskrudd.
Det blir likefullt mørkere ute for hver dag, så det er en god vane å ha lysene på hele tiden når det også er skjømt ute. Alle som manglet lys på sykkelen fikk en gratis pakke med sykkellys utdelt fra politiet og Syklistforeningen Alta, lys som kan lades opp når batteriene blir tomme. Alle som hadde lys på plass fikk også positive tilrop om at de hadde tingene “på stell”.
Vi gjengir noen kommentarer som ble utvekslet mellom politi/ Sykkelbyen Alta og syklistene.
Syklist: “Hæ? er det påbudt å ha lys på sykkelen”?
Kontrollør: “Ja, når det har blitt mørkt ute er det faktisk påbudt”.
Syklist: "Ja kan man få bot hvis man ikke har det"?
Kontrollør: “Hele 1750 kroner kan man få ”i kjeft" om man mangler lys, i tillegg til at man deretter bare får lov å leie sykkelen videre".
Syklist": Jeg har jo lys på hjelmen".
Kontrollør: “Det er flott, men kravet er at lyset skal være fastmontert på sykkelen. Lyset på hjelmen bidrar til at du får lyst opp ting du snur hodet mot, men da kan ikke nødvendigvis en bil fra motsatt side se deg”.
Syklist: “Jeg har ikke lys på sykkelen nå siden det er såpass lyst ute”.
Kontrollør: “ Det går bra nå, men når du skal hjem fra jobb i ettermiddag har det blitt mørkt ute - og da må du ha dette på plass”.
Vi oppfordrer både gående og syklende til å være godt synlige i trafikken, spesielt i den mørke årstiden.