Dette er et prosjekt i regi av Syklistforeningen i Norge som bidrar med støtte til kampanjen. Da tilbyr Sykkelbyen Alta seg å komme til skolene for å gjøre en sykkelsjekk på barn og unges sykler. De som meldte sin interesse fikk besøk tirsdag og onsdag denne uken; Kaiskuru, Elvebakken, AKG, Tverrelvdalen, Rafsbotn,  Bossekop skole, og begge ungdomsskolene i Skoleveien.

– Istedet for å tilby tilfeldig service til de som passerer forbi oss et sted ute på veien valgte vi å oppsøke skolene. Det gjorde vi fordi barn og unges sykler ofte er forsømte kjøretøy - de voksne følger mange ganger bare med sin egen sykkel, og erfaringsmessig er ungene dårligere til å si fra om noe feiler sykkelen, forklarer Sykkelbykoordinator Gjermund Pleym Wik.

Sykkelreparasjon ved Elvebakken skole
Sykkelreparasjon ved Elvebakken skole.

500 barn fikk sjekka sin sykkel

Erfaringene fra andre steder viste seg å være ganske lik også i Alta. Cirka hver fjerde sykkel hadde en eller annen mangel, som oftest med bremser eller med girsystemet. 

Totalt var cirka 500 små og store barn med sykler innom sykkelfix de to dagene dette pågikk. De som hadde klare mangler fikk også en "mangellapp" med seg hjem til foreldrene om hva som må utbedres. I tillegg fikk alle reflekser og eventuelt sykkellys for bruk i mørket. 

– Jeg oppfordrer sterkt foreldrene om å vie oppmerksomhet til barnas sykler og sjekke at minimum bremser er i orden både foran og bak. Når det har blitt mørkt ute må sykkelen også ha lys foran og bak (hvitt foran, rødt bak), sier Pleym Wik.

Sykkelbyen Alta takker ekstra til de bedriftene som lot sine ansatte stille opp på Sykkelfix i de dagene dette pågikk. Dette var:

- Grieg Seafood

- Elektriker1 

- Alta motor

- Canyon Jakt og Fiske AS.

– Bedriftene har valgt å ta del av samfunnsansvaret i Alta ved å la sine ansatte få delta fra klokken 8.00-12.00 i en eller to dager med dette - og dermed sponset lønna til de mekanikerne som deltok. Uten disse hadde vi ikke kunnet gjøre noen sykkelfix - så all ære til mekkegruppa som stod på hele veien, avslutter Pleym Wik.

Europeisk mobilitetsuke

Mobilitetsuken gjennomføres hvert år mellom 16. og 22. september. Da er det ekstra fokus på riktig form for mobilitet; sykling, gåing og bussing. Tema i år er "bedre forbindelser" som vil si at du skal oppleve trygge og forutsigbare reiser - både mellom mennesker, men også innad i reisekjeden. Eksempel på dette er kombinering av to reisemåter, som bil og buss, sykkel og buss, gåing og sykling, osv.

Les mer om Europeisk mobilitetsuke her