Første stopp var ved Finnmarkshallen. De ungdommene som skal til områdene innenfor bygrensa tar mest buss herfra - nemlig de tre ulike bybussene. En større ansamling med gutter står og småbryter og tuller med hverandre på holdeplassen for busser som skal østover. Oleander og Magnus skal til Saga, likt som Marius og Vebjørn. De synes alle at busstilbudet har blitt bedre og nærmere etter at bybussen har begynt å kjøre via Saga boligfelt. 

Kristian skal med samme buss, men til Kronstad. Før kunne man ta skolebusser fra Alta ungdomsskole, men han har merket at nå må man til Finnmarkshallen og ta bybussene dit han skal. Ellers fungerer det godt, mener han. Også Ivar skal til Saga-området og er fornøyd med bybussene - svarer han i det må han jogge inn bussdøra på bussen som akkurat ankom.

Skal du ta buss, så husk at du må laste ned to apper. En for å følge med på tidene og den andre for å kjøpe billett - Snelandia mobillett og Snelandia reise.

Det er kommet flere nye busstopp og det går flere busser enn før. Full oversikt finner du på Snelandia reise

Her kan du lese og se video fra da vi var ute å delte ut boller, brus og kaffe til de som tar buss

Savner wifi om bord

På andre siden av veien står flere jenter som skal andre veien. Emelie og Maria skal til Hjemmeluft. De synes også bussene går som de skal, bortsett fra at Emelie en gang har opplevd at bussen ikke kom. Jentene må så gå om bord i sin buss, før vi får snakket med Helena, som står igjen. Hun skal til Kaiskuru og synes busstilbudet er bra, bussene går og kommer når de skal. 

Utenfor Alta ungdomsskole begynner ungdommene å samle seg til skolebussavgang klokken 1430. Andrine og Oleah skal til Nerskogen og har ikke noe negativt å si om bussene, verken frem eller tilbake. Dette har fungert utmerket helt siden de begynte 1. oktober. Natan, Ulrik, Art og William venter på skolebussen. To av dem skal helt til Talvik, to av dem går av i Gakori. William er veldig fornøyd med at skolebussen kjører helt inn til Gakori skole for å ta på og slippe av passasjerer. De er alle veldig happy med når og hvor bussene går, men “litt minus er det at bussene ikke lenger har wifi om bord - det hadde de forrige bybussene”, sier William. 

– Skolebusser har aldri hatt det, kun bybussene, svarer Art - som åpenbart har prøvd ut flere ruter.

Flere busser enn før

Andreas og Sebastian skal til Hjemmeluftområdet og synes stort sett alt virker bra med nytt busstilbud. Det har likevel vært noen ganger at bussen har kommet litt sent, etter ruta. Hawi skal mot Kronstad og synes bussene virker bra. Det synes også Maja og Lina, som skal til Thomasbakken. Men det er ikke lenger èn buss som er merket “Thomasbakken”, de må bruke Gargia eller Eiby bussen - og bussene er ikke merket med dette i fronten. Og så har det vært litt bytte om det er nettopp Eiby- eller Gargia bussen de må benytte. Men hittil har de kommet seg både frem og tilbake på riktig buss.

Jentegjengen med Isabella, Emina, Celine, Leah og Jessica synes det meste fungerer greit med bussene, men på morningene kan de være en del forsinket. Og de kan også bli fulle, svært fulle - av passasjerer. Da stopper ikke bussene for å ta på flere - men kjører rett forbi. En gang ble bussen så full at ei venninne av dem nærmest svimte av. Det var fordi folkene som stod inntil henne ikke ville flytte på seg - da var bussen kjempefull av folk. De ønsker seg en ekstra buss på morningene til skolen, for da er det mange som bruker buss. 

Alta kommune har fått sporet opp at en del av utfordringene i busstilbudet har også vært knyttet til midtskyss, det vil si at kommunen har bestilt transport for elever som er tidligere ferdig på skolen enn skolebussruta. Det ble ganske sent meldt inn fra kommunen om dette, men nå skal det meste fungere etter rutetidene. Og til de som lurte, både julaften og nyttårsaften vil bybussene kjøre - så da kan man faktisk bruke bussen når man skal besøke kirkegård eller dra på julebesøk.