Sykkelrittet Arctic Race of Norway kommer til Alta torsdag 17 august. Alta kommune har valgt å invitere til en skikkelig folkefest denne dagen, som sammen med Alta live, vil lage et skikkelig liv i Alta sentrum og utvalgte steder sykkelrittet passerer gjennom. Til dette er det også plukket ut en del områder vi ønsker at frivillige lag, foreninger, bedrifter og befolkningen forøvrig, kan stille opp og lage litt liv og røre. Vi oppfordrer til at man gjør noe ekstra ut av dette og gjerne kler seg opp innen enkelte tema, lager dekorasjoner og plakater - da dette er noe produksjonen bak rittet gjerne vil vise frem. Selveste Dag Otto Lauritzen er med i en kortesje som ankommer ca 30 minutter før rittet og vil stoppe opp der kommunen har pekt ut at det vil dukke opp ekstra mange mennesker. 

Tidligere innslag har vært musikk, dans eller bare vise frem ulike oppsett av Alta fra sin beste side. Dette kan bli til innslag som klippes inn under selve rittet og får frem det folkelivet vi håper å skape. Utover selve Alta sentrum hvor det blir målgang har vi lagt ved et kart i denne linken  som viser de områdene vi har sett ut kan egne seg godt for folk til å stille opp og lage flaggrekker og heie frem rytterne. 

Rittet starter denne dagen fra Kautokeino og går til Alta. Hovedvegen der rittet skal passere blir stengt i timene før rittet ankommer, for vanlig trafikk, og dermed åpner det opp for at Arctic Race kortesjen (med Dag-Otto) kan stoppe midt på E 45 og E 6 for å besøke og hilse på slike stoppesteder. Det første stedet vi ønsker å få samlet folk er i Øvre Alta hvor området mellom Alta Sami Siida og og området rundt krysset til Øytun/ Raipasveien kan bli et fint ormåde å ha forsamlinger rundt.

Ritter ankommer så Bossekop og en runde de skal følge inne i Alta et par ganger. De sykler under E6 og følger Strandveien og Bossekopveien mot Komsa skole. Har har vi pekt ut området i bakken oppover mot Tollevikkrysset, gangvegen med rekkverk ut mot veien - som et bra sted å samle folk som kan heie når rytterne skal tråkke på i oppoverbakke.

Rittet kommer så ut på E6 og fortsetter på Altarunden som "følger klokka" videre langs E 6 mot Elvebakken. Da er det naturlig at også området Elvebakken bydelssentrum også blir et område hvor folk kan samle seg og lage liv og action. Når rittet nærmer seg Alta bru følger de Aronnesveien tilbake til sentrum. Her vil de følge Løkkeveien rundt Nordlyskatedralen (målgang er i runde nr to ved drosjeholdeplassen), deretter Markvegen og ut på E6 igjen - vestover mot Bossekop. I Bossekop bydelssentrum er det også ønskelig at vi samler folk langs E 6.

Deretter kommer rittet til å kjøre samme ruta en gang til, med målgang på Alta sentrum og stopp der.

På sentrum blir det gratiskonsert, tilbud om god og kortreist mat samt utstilling av flere av sponsorene til Arcitc Race of Norway. Vi ser derfor gjerne at folk kommer dit når rittet og målgang er over. For å ytterligere motivere til å lage mest mulig spetakkel og artige innslag langs løypa har Alta kommune valgt å premiere de to beste innslagene, med henholdsvis kr 5 000 og kr 3 000 til de to beste. Egen jury vil vurdere disse. Og de stedene i kartet som er plukket ut er de forhåndsplanlagte fra kommune sin side. Vi er åpne for at flere steder kan plukkes ut om vi mottar konkrete henvendelser med innhold. Og lager man noe ekstra liv utover det forventede er det flott om vi i Alta kommune får melding om det. Dette da vi gir denne informasjonen videre til produksjonsledelsen for rittet som da kan planlegge stopp nettopp på din plassering.

Se på bildene i artikkelen for litt inspirasjon - og lykke til med deltakelse på folkefesten.