– Alta er desidert best i Nord-Norge, var beskjeden dra forbundsleder i Delta Trond Ellefsen under overrekkelsen av terninkast 25. april.

Ellefsen kom på besøkt til Alta rådhus, sammen med rådgiver for Delta i Nord-Norge Marit Sørensen Graff og lokal representant Natalia Danielsen.

Alta har fått terninkast fire for sin innsats så langt. At kommunen lyste ut 40 prosent av helsefagarbeiderstillingene i heltid er et godt bidrag all den tid landsgjennomsnittet er på 20 prosent.

– Vi setter stor pris på at innsatsen vi har gjort blir verdsatt. Dette er ikke noe man bare kan vedta, det må settes i verk tiltak og det må jobbes med. Og det har vi gjort, sa ordfører Monica Nielsen etter overrekkelsen.

Lys ut alle stillinger som fulltidsstillinger

20 prosent betegnes av Delta som å være på god vei. Derfor lå det også, sammen med terningkastet, anbefalinger for veien videre. Det står:

– Sats på heltidskultur og lys ut alle stillinger som fulltidsstillinger. Sørg for god grunnbemanning. Bruk partssamarbeidet til å utarbeide gode løsninger.

Kommunalleder for Helse og sosial, John Helland, forteller om to viktige tiltak i arbeidet med heltidskultur.

– Nummer en, og det viktigste, har vært å lyse ut 100 prosent stillinger og slutte å lyse ut stillinger av typen 67,76 prosent. Det krever selvsagt noe av oss og vi må gjøre noen endringer, men det er åpenbart effektivt. Det andre er å få lov å teste ut nye turnuser sammen med fagforeningene. Det har vi gjort i en rekke boliger og dette vil det komme mer av.

Graff, som er rådgiver i Delta Nord-Norge, signerer det kommunalleder Helland skisserer. Hun forteller at det også har en skjedd en endring hos arbeidstakerne.

For mens man tidligere kunne oppleve at helsearbeidere ikke ønsket fulltidsstilling, så er ikke det tilfellet nå. Hun påpeker også at allerede for mange år siden meldte en tredjedel at de var ufrivillig deltidsansatt.

– Allerede for ti år siden ble det gjennomført heltidskonferanser der man delte erfaringer om hvordan lykkes og hadde inne nestorer innen arbeidstidsforskning som holdt foredrag. Så dette har vært prioritert i mange år.

Delta filmet overrekkelsen av diplomet
Delta hadde også med seg egen kommunikasjonsrådgiver- som filmet overrekkelsen Foto: Astrid Krogh ©Alta kommune

Heltidserklæring

Alta kommune signerte en heltidserklæring i 2018, sammen med fagforeningene, der målet var å øke antallet ansatte med fulle stillinger. Kommunen har jobba målrettet med det og erklæringen har gjort organisasjonen enda mer skjerpet. Flere på heltid er vinn-vinn:

  • brukerne tjener på det ved at de har færre ansatte å forholde seg til, det gir bedre kvalitet i tjenestene og det skaper forutsigbarhet for våre brukere
  • for de ansatte gir fulle stillinger bedre lønnsforhold og det sikrer pensjon. Å jobbe fulltid er derfor også et viktig likestillingstiltak
  • det er god økonomi for kommunen - mer effektivt og færre ansatte å følge opp. 

Ordføreren var svært fornøyd med terninkast fire.

– Det er vi veldig fornøyde med, så håper jeg Delta kan komme på besøk neste år og da med en femmer eller sekser på terningen.