Unntaksbestemmelsen er i første rekke ment for midlertidige tiltak, som midlertidig plassering av bygg eller midlertidig bruksendring av bygg. Siden det kan være behov for å bosette et stort antall mennesker, åpnes det også for at kommunene kan gi unntak for å oppføre nye, varige boliger.

Mange mennesker er på flukt som følge av krigen i Ukraina

Kommunestyret har vedtatt å bosette 200 flyktninger i 2023. Hittil i år er det bosatt 212. Selv om vi har kommet langt med bosettingen, så er det fortsatt behov for utleieboliger. Da det fortsatt ankommer nye flyktninger til landet, og til Alta. 

For å sørge for at det er nok boliger, jobber kommunen med å skaffe utleieboliger både hos private og profesjonelle aktører i leiemarkedet. 
Alta kommune har nå behov for flere utleieboliger til flyktninger, det er behov for både mindre og større boenheter, da størrelsene på familiene som ankommer varierer. 

Avdeling for bosetting og integrering har ansvar for mottak av nyankomne flyktninger, og oppfølging av familier og enslige voksne de første årene etter ankomst og introduksjonsprogram. Det er boligservicekontoret som nå har ansvar for å fremskaffe boligene, og for å følge opp leiekontraktene. Det er videre viktig for Alta kommune at utleieboligene som tilbys våre nye innbyggere er av god standard, og i bomiljøer der det er godt å bo.

Utleiere som kan tilby boliger bes om å kontakte Alta kommune ved boligservicekontoret via mail subj@alta.kommune.no. Det er en forutsetning at boligen er godkjent for utleie. 

Enklere byggesaksprosesser for å sikre godt og forsvarlig mottak av flykninger

Fordi det er viktig å tilrettelegge for at mennesker på flukt fra sitt eget land skal kunne leve fullverdige og gode liv mens de er i Norge, kreves det at myndighetene på kort tid kan framskaffe tilstrekkelig antall boliger, barnehageplasser og skoleplasser. 

Regjeringen har derfor vedtatt en unntaksbestemmelse som gir kommunene mulighet til å fravike de ordinære bestemmelsene i plan- og bygningsloven. Dette er viktig for å sikre at nødvendige tiltak kan gjennomføres raskt og effektivt, blant annet for å sikre tilstrekkelig med boliger.

Unntaksbestemmelsen er i første rekke ment for midlertidige tiltak, som midlertidig plassering av bygg eller midlertidig bruksendring av bygg. Siden det kan være behov for å bosette et stort antall mennesker, åpnes det også for at kommunene kan gi unntak for å oppføre nye, varige boliger.

Unntaksbestemmelsen gir ikke rett til å få innvilget unntak fra søknadsplikten, det er kommunen som må vurdere om adgangen til å gi tillatelse til varige boliger skal benyttes. 
https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2008-06-27-71/KAPITTEL_4-1#KAPITTEL_4-1 §20-9 og § 20-10

I Prop. 107 L presiserer departementet at dersom kommunen gir unntak for varig oppføring av bolig, at dette fortrinnsvis skjer der kommunen allerede har satt av til eller vurdert som aktuelle for boligformål. Et eventuelt unntak må ikke være til hinder for gjennomføring av planer, og selv om unntaksbestemmelsen tilsidesetter arealformål og bestemmelser må arealet være avsatt til bebyggelses- og anleggsformål.

Forutsetning for bruk av unntaksbestemmelsen i Alta kommune

I Alta kommune ønsker vi å benytte muligheten for unntak til å realisere nye boenheter, enten midlertidig eller permanent. 

Midlertidige tiltak foretrekkes:

  • Midlertidig plassering av boligrigger (på areal avsatt til utbyggingsformål)
  • Midlertidig bruksendring av eksisterende bygningsmasse

Kriterier ved unntak for oppføring av varig bolig:

  • Boligene må etableres på arealer som er avsatt til boligformål
  • Boligene må plasseres i arealer der kommunen har åpnet for fortetting i kommuneplanens arealdel, bestemmelsesområde #2
  • Tiltak må være i tråd med føringene i kommuneplanens bestemmelser for #2 med tanke på tetthet; inntil 4 boenheter per daa, og maks 70 % BRA, forutsatt at nødvendig krav til uteoppholdsareal og parkering innfris.

Rutine for søknad om unntak jf. pbl § 20-9:
Kommunen v/bygningsmyndigheten kan kun gi unntak fra søknadsplikten dersom søknaden om unntak har med en skriftlig anmodning fra offentlig myndighet som bekrefter at tiltaket svarer til boligbehovet og at bruk av unntaksbestemmelsen er nødvendig for tiltaket. Vi aksepterer kun bekreftelse på behov for unntak fra søknadsplikt utstedt av Boligservicekontoret i Alta kommune.

Forslag til boliger sendes boligservicekontoret subj@alta.kommune.no

Boligservicekontoret og planavdelingen vil i felleskap vurdere om det foreslåtte tiltaket svarer ut boligbehov og at det er nødvendig med bruk av unntaksbestemmelsen for tiltaket. Vurderingen vil baseres på: 

  • Kvalitet
  • Størrelse 
  • Antall boenheter 
  • Husleiepris 
  • Uteoppholdsareal og parkering 
  • Lokalisering i forhold til skole/barnehage/kollektiv

Når bekreftelse på at unntak kan gis er utstedt, kan det søkes til byggesak jf. plan- og bygningslovens § 20-9.