Vi blir flere eldre og forekomsten av demens ser ut til å øke i tiårene som kommer. Mange eldre vil ønske å bo i eget hjem med teknologi som gjør hverdagen trygg. I fremtiden vil det ikke være mange nok faglærte hender til å utføre helse- og omsorgsarbeid på samme måte som i dag, mener velferdsteknologigruppen i Nasjonalt senter for aldring og helse. Da kan teknologi som forenkler aktiviteter og som sikrer de daglige rutinene være til god hjelp, skriver Nasjonalt senter for aldring og helse her

 Norge eldes i et økende tempo. Om bare ti år vil det for første gang være flere eldre enn barn (Statistisk sentralbyrå, juni 2020)
 

Stanislav Nikolic og Silja Gunnes Randa
Stanislav Nikolic og Silja Gunnes Randa jobber i hjemmetjenesten i Alta kommune. De ser frem til at medisindispenserne kommer på plass. Da får de frigjort tid til de oppgavene der de må være fysisk tilstede. Foto: Alta kommune

Hjemmetjenesten ruller ut medisindispensere

Alta kommune kjenner allerede på de varslede utfordringene. Hjemmetjenesten erfarer daglig at de er i en situasjon der det, på grunn av mangel på faglært personell, er vanskelig å tilby- og utføre tjenestene på samme måte som før. 

Per i dag er det 20 medisindispensere som er plassert ut. I løpet av den neste tiden skal ytterligere 50 tas i bruk. 

Ved å ta i bruk velferdsteknologi kan man fortsatt tilby gode tjenester, samtidig som personellressursene brukes der det er påkrevd og nødvendig.
Hjemmetjenesten i Alta er i prosess med utrulling av velferdsteknologi. I første omgang jobbes det med at flere som bor hjemme skal få elektroniske medisindispensere. Dispenseren vil bidrar til at riktig pasient får riktig medisin til rett tid. Og det frigjør tid for hjemmesykepleien slik at de i større grad kan ivareta oppgaver som krever fysisk tilstedeværelse.

Informasjon til de som får dispenser:

Hva er elektronisk medisindispenser
Medisinrobot som sørger for at du får riktig medisin til rett tid. Det betyr at du slipper å vente på at hjemmesykepleien skal komme og levere medisin til deg. 
Hvordan virker medisindispenseren
Multidoserullen legges inn i dispenseren som varsler når det er på tide å ta medisin. Varsling kan skje med lyd, tekst eller lys – det som du foretrekker/passer til deg.
Dersom du ikke tar medisin innenfor angitt tidsvindu vil det sendes et varsel til hjemmesykepleien som da vil ta kontakt med deg.
Det er hjemmesykepleien som fyller dispenseren, du trenger ikke forholde deg til det.
For å ta medisin
Trykk på knappen på dispenseren når den varsler at det er tid for å ta medisin. Medisinposen vil da bli tilgjengelig slik at du kan ta medisinen. 
Hvis jeg skal reise bort
Dispenseren kan tas med (bør også tas med på korttidsopphold/avlastning). Dersom du skal reise bort noen dager kan hjemmesykepleien ta ut medisinene fra dispenseren til deg for disse dagene. Dersom du skal på dagsenter kan hjemmesykepleien ta ut de posene du har behov for der.
Ved strømbrudd
Dispenseren har batteri som varer i cirka 24 timer. Dispenseren vil sende informasjon om hendelsen til hjemmesykepleien når det har gått 60 minutter uten at dispenseren har fått strøm.

 

Derfor tar Alta kommune i bruk medisindispenser:

  • Det forbedrer sikkerheten da riktig medisin blir gitt til rett tid.
  • Du får økt selvstendighet og egenmestring da du selv ivaretar egen medisinadministrering (bedre livskvalitet og helse). Det kan føre til at du klarer deg selv lengere hjemme.
  • Det gir større trygghet. Dispenseren fungerer også som et «digitalt tilsyn» - dette betyr at dersom medisin ikke tas, så vil det sendes et varsel til hjemmesykepleien som følger opp dette (for eksempel kan det avdekkes fall eller andre hendelser).
    Hjemmetjenesten vår kan også kommunisere med deg via skjermen på dispenseren hvis dette er ønskelig (påminnelser om for eksempel medisin i dosett, time hos lege, dagsenter med mer).

Dersom du etter kartleggingsbesøk vurderes å kunne bruke en elektronisk medisindispenser vil det være det som tilbys fra hjemmesykepleien som tjenestetilbud. Du vil få grundig opplæring og oppfølging fra hjemmesykepleien. Bruk av dispenser medfører ikke ekstra kostnader for deg.