Torsdag var ungdom i Alta invitert til å delta på glattkjøringsdag på Latharimoen i regi av NAF, Politiet og Alta kommune - samt en rekke andre samarbeidsaktører. Bakgrunnen er ønsker fra innbyggere, som gjerne vil at unge sjåfører skal få bedre kjennskap til å kjøre på glatt føre for ATV, UTV eller mopedbil.

– Vi ønsker å slå to fluer i en smekk, sier ansvarlig for trafikksikkerhet i Alta kommune, Svenn Vidar Lydersen.

– Å tilby en økt hvor ungdommene får mer egen erfaring rundt det å kjøre på glatt føre gjør at de kan takle det bedre om de kommer opp i ulike situasjoner ute på veien. I tillegg ønsker vi å tilby andre interessante og artige opplevelser slik at de får lyst til å komme igjen - dersom vi velger å arrangere liknende samlinger i tiden fremover. Det viktigste er at de sitter igjen med noe vettugt og at de fikk en positiv opplevelse av det hele, sier Lydersen.

 

Ferdighetsløype og promillebriller

Glattkjøringsdagen varte fra klokken 16 til 18 og det ble servert pizza og drikke siden det var middagstid. Deretter litt informasjon fra kommunen og politiet om hvorfor de var invitert - og hvordan resten av ettermiddagen skulle forløpe.

Gruppa ble delt i to. En gjeng fikk gjøre øvelser i sikkerhetshallen til NAF og teste ut promillebriller utendørs hvor en skulle føre en fotball mellom kjegler og sparke den i "mål".

Den andre gruppa fikk teste ut kjøretøyene sine i en liten ferdighetsløype som bestod av kjeglekjøring, bremsing, rygging og andre momenter - som det ble tatt tiden på. Alle fikk mulighet til å teste dette to runder, og det var åpenbart at mange satte ekstra stor pris på denne delen av programmet. Det var også åpent for at de som ikke hadde kjøretøy selv kunne sitte på med en venn og likevel få bli med på dagen.

– Det ble fortalt at noen hadde droppet å stille opp her da de hørte at politiet skulle være til stede, sier politiførstebtjent og forebyggende kontakt ved politiet i Alta,  Eirin Sem Henriksen.

– Jeg tror at de som møtte her så at jeg var helt ufarlig, Jeg kom i sivile klær og var overhodet ikke ute etter å registrere eller ta bilde av noen eller noe. Tvert imot er politiet interessert i å ha en positiv kommunikasjon med ungdommene. Det var flere som meldte at de synes det bare var positivt at jeg var tilstede.

 

Ønsker flere slike treff

Ungdommene er 100 prosent enige i at de ønsker flere slike treff, i følge evalueringen i etterkant. De har opplevd å både lære nye ting og samtidig kunne gjøre dette sammen med jevnaldrende, som er et solid pluss. Om kort tid vil de tre samarbeidsaktørene samles for å gå gjennom glattkjøringsdagen og ta en avgjørelse om det skal bli en ny trafikkdag for unge sjåfører i prosjektet ZT ungdom.