En tilvisingsavtale gir kommunen rett til å henvise boligsøkere til boligene som er omfattet av avtalen. Boligeier inngår deretter leiekontrakt med den enkelte boligsøker. I tilvisingsavtalen får kommunen tilvisingsrett til alle boligene i prosjektet, men avtalen skal begrenses til maksimalt 40 prosent av boligene til enhver tid. 


Dersom kommunen ikke har behov kan boligen leies ut på det åpne marked, i forhold til frister som er angitt i avtalen. For nærmere informasjon om utleieboliger med tilvisingsrett, se husbanken.no -Utleieboliger med tilvisingsavtaler - Husbanken

I et utleieprosjekt med tilvisingsavtale får kommunen tilvisingsrett til alle utleieboligene i prosjektet, men tilvisningsretten er oppad begrenset til 40 prosent av boligene til enhver tid. De øvrige boligene i prosjektet kan leies ut på det åpne boligmarkedet med minimum fem års leiekontrakter. I prosjekt med færre enn fire boliger får kommunen tilvisingsrett til alle boligene så lenge avtalen gjelder. For beboere som er tilvist fra kommunen skal leiekontrakten ha en varighet på minimum tre år i henhold til husleieloven. Avtalen er fleksibel for utleier og kommunen. Kommunen har ingen plikt til å benytte tilvisingsretten. Dersom kommunen ikke benytte sin tilvisingsrett når boliger ledigstilles, kan eier/forvalter/utleier leie ut boligen på det åpne boligmarkedet iht. til oppgitte frister i tilvisingsavtalen. 

 

Målgruppe

Tilvisingsavtaler anbefales når beboerne er økonomisk vanskeligstilt, men ikke trenger spesielle oppfølgingstjenester fra kommunen. Avtalens varighet: Tilvisingsavtalen gjelder i 20 år fra utbetaling av lån til utleieboliger til vanskeligstilte fra Husbanken. Finansiering av boligene: Private selskaper som fremskaffer utleieboliger med tilvisingsavtaler fra kommunen kan søke finansiering i Husbanken. Ved behandling av søknaden gjennomfører Husbanken bankfaglige vurderinger av selskapet. Det må leveres et komplett tilbud til kommunen som er i samsvar med Husbankens krav ved finansiering av boligene. Husbankens lån til utleieboliger med tilvisningsavtale kan dekke maksimalt 85 % av markedsverdi, ha avdragstid på inntil 50 år og mulighet til å binde renta i 20 år.

Boligene

Alta kommune har nå behov for tilvising til 100-150 utleieboliger for personer som av ulike årsaker er vanskeligstilte på boligmarkedet. Vi har behov for leiligheter i ulike størrelser, fra 1 roms til 4 roms. 
Det gjøres oppmerksom på at husbanken stiller krav til soverom/sovealkove i forbindelse med finansiering på de minste boenhetene. 
Behovet er nå størst for de mindre boenhetene. I hovedsak er alle type leiligheter av interesse, også prosjekter med variert leilighetssammensetning. Boligene skal ha god standard, og ligge i bomiljøer der det er godt å bo.

Finansiering

Ved etablering av utleieboliger med tilvisingsavtale gjennom nybygging, ombygging eller kjøpsprosjekter, kan det søkes om lån til utleieboliger i Husbanken til hele prosjektet. Husbankens krav til kvalitet er sammenfallende med byggeteknisk forskrift. Husbanken skal sikre at boligene er egnet.

For nærmere informasjon om vilkår og lånetilbud ved lån til utleieboliger med kommunal tilvisingsrett, se www.husbanken.no - Veileder for lån fra Husbanken - Husbanken
Dokumentasjon
All innsendt dokumentasjon fra tilbydere vil bli behandlet konfidensielt frem til eventuell avtale er inngått.

  • beskrivelse av utleieselskapet 
    plan for forvaltning av beboere og bomiljø
    husleienivå
    kvalitet- og boligstandard
    ferdigstillelsestidspunkt
    boligenes beliggenhet
    tegninger: plan, snitt, fasader, situasjonsplan 1:500, kotesatt uteromsplan 1:200 (mtp universell utforming av uterom)

Boligutbyggere kan tilby leiligheter i flere prosjekter og de må selv skaffe tomt til prosjektene. Vi har behov for boliger som kan realiseres raskt, og vil derfor prioritere prosjekter som allerede er avklart med detaljregulering eller tilsvarende.
 

Kontaktinformasjon

I valg mellom prosjekter vil kommunen legge vekt på beskrivelse av utleieselskapet, husleienivå, ferdigstillelsestidspunkt, beliggenhet, nærhet til skole / barnehage, nærhet til bussforbindelse og plan for forvaltning av utleie og bomiljøet.


For mer informasjon eller innlevering av tilbud, ta kontakt med
Alta kommune, Avdeling for samfunnsutvikling, Boligservicekontoret v/leder Sunniva Bogetun Johansen, mobil.  48287566 e-post: subj@alta.kommune.no

Innsendte tilbud vil bli vurdert fortløpende.
Utlysningen vil oppdateres ved endringer i behovsbildet