Økonomisk situasjon

Etter første kvartal tilsier videre prognoser at Alta kommune styrer mot et overskudd på 17 millioner kroner i netto driftsresultat i år.

Overskuddet skyldes i stor grad

  • høyere integreringstilskudd enn budsjettert
  • større inntekter fra Havbruksfondet enn budsjettert (fortsatt litt usikkert - til høsten gjennomføres auksjon)
  • salgs- og leieinntekter øker med 75 millioner kroner. Dette er i all hovedsak gevinst på strømavtale

Hvis man ser bort fra ekstra inntekter som vil komme i år, så har Alta kommune merforbruk. De to store tjenesteområdene Helse og sosial og Oppvekst og kultur har betydelig merforbruk også i år.

Det forventes et samlet netto merforbruk på i overkant av 22 millioner kroner, men per første kvartal er prognosen at vi har 40 millioner kroner til bruk fra fellesposter.

Her finner du hele regnskapsrapporten

Her kan du laste ned hele regnskapsrapporten (pdf)

Rådmann Bjørn Atle Hansen skriver i kvartalsrapporten at til tross for positiv økonomisk situasjon, så er merforbruket på de to store områdene bekymringsfull.

– Dette gjelder i særlig grad for helse og sosial. Vi må bare konstatere at den demografiske utviklingen vil kreve mer ressurser, institusjonstilbudet må styrkes, tilgangen på personell er krevende, samt at sosialhjelpsutbetalene øker kraftig på grunn av at alt er blitt dyrere, inkludert renteoppgangen.

Kvartalsrapporten skal behandles i Formannskapet onsdag 26. april.

Her finner du alle sakene som skal behandles, samt hvilke partier og personer som sitter i Formannskapet

Dette er situasjonen i Helse og sosial

Forskjellen mellom opprinnelig budsjett i Helse og sosial, slik det var tenkt i økonomiplanen, og den faktiske drifta er stor.

Det gir utslag på mange områder - spesielt fordi det fortsatt er driftsutgifter det ikke er tatt høyde for i budsjettet. 

På følge områder melder Helse og sosial om store avvik.

  • Refusjon for ressurskrevende brukere. Det har vært en endring i antall brukere i løpet av året og nye beregningsregler gjør at inntekten blir noe redusert. Per nå ser det ut som at inntekten er 12 millioner kroner mindre enn budsjett.
  • Sosialhjelp. Antallet personer som trenger sosialhjelp i Alta, på grunn av økonomisk press (økt rente, høyere matvarepriser også videre), har økt. Per nå er det beregnet at økte utgifter til sosialhjelp blir syv millioner kroner mer enn budsjettert, hvis trenden fortsetter ut året.
  • Bemanningsutfordringer i helseyrkene. Når vi ikke har nok fast ansatte, vil overtid og vikarbyrå være eneste løsning for å få gjort våre lovpålagte oppgaver. Det er økte utgifter innenfor langtidsplasser (sykehjem), korttidsplasser (mestring og rehabilitering) og fastleger (legetjenesten) på henholdsvis seks, 3,9 og tre millioner kroner.
  • Omstilling i Psykisk helse. En forsinkte nedbemanningsprosess gjør at virksomheten melder om fem millioner kroner i merforbruk. Endringer er nå gjort, men innsparingen kommer ikke enda.
  • Utskrivningsklare pasienter. Alta kommune har over en lengre periode hatt utfordringer med å ta i mot pasienter som ligger klare for utskrivning på sykehus. Det er vedtatt en rekke tiltak for å øke kapasiteten. I rene utgifter for betaling for utskivningsklare pasineter viser prognosen at vi må ut med åtte millioner kroner ekstra i løpet av året. 

Foreløpig ligger tjenesteområder Helse og sosial an til et merforbruk på 48 millioner kroner.

Samtidig er verdt å nevne at Kommunestyret, i forrige møte, vedtok en rekke tiltak som vil kompensere for dette merforbruket. Denne budsjettreguleringen gjøres i juni og vil bedre prognosen til et merforbuk på 37 millioner kroner. 

I kvartalsrapporten står det: Som overordnet tiltak, gjelder at resten av året kreves en ekstra streng budsjettdisiplin og en ordre om å holde igjen nye tiltak for å unngå nye utgifter.

Les mer om dette i regnskapsrapporten,som det er lenke til øverst i saken.

Dette er situasjonen i Oppvekst og kultur

Alt i alt drifter de fleste virksomhetene (skoler, barnehager, oppvekst også videre) innenfor budsjett. Lang på vei løses merforbruk innen for egen virksomhet.

Det er flere grunner til at tjenesteområdet oppvekst og kultur har utfordringer med å holde vedtatt budsjett.

  • Tjenesteområdet opplever blant annet økte utgifter ved at det vedtatt bosetting av 150 flyktninger i år. Det er budsjettert med 50. I tillegg har Hero etablert mottak for enslige mindreårige flyktninger og det planlegges et mottak med inntil 150 flyktninger i løpet av våren.
  • Tilskuddet til de private barnehagene er på drøyt 133 millioner kroner i år - mot budsjett som er på 125 millioner kroner. 
  • Styrket tilbud førskolebarn. Det er en jevn økning i antall vedtak for barn med behov for tiltak. 

Samlet sett styrer oppvekst og kultur mot et merforbruk på 36 millioner kroner. 

Alle virksomhetene skal ha fokus på sykefraværsoppfølging og nøysom drift med tanke på vikar- og overtidsbruk.

Les mer om dette i regnskapsrapporten, som det er lenke til øverst i saken.

 

Sykefravær

Sykefraværet har gått ned med 0,2 prosent sammenlignet med første kvartal i fjor.

Alta kommune har over år hatt et mål om et sykefravær på syv prosent. Sykefraværet per nå er på 10,4 prosent.

Rådmannen skriver:

– Skal vi nærme oss målet om syv prosent, så må sykefraværsarbeidet intensiveres på alle nivå i kommunen.

Før pandemien hadde organisasjonen et sykefravær på 7,18 prosent. Nå handler det om å jobbe med kultur og holdning, samt å ta i bruk verktøy som KS Ned, praktisere sykefraværsrutinene og oppfølging gjennom 10 Faktor medarbeiderundersøkelse.