I samsvar med barnehageloven paragraf 16, så har alle barn med rett til plass, fått tilbud. 

For første gang siden 2009 måtte hovedopptaket strekkes over tre runder. Etter første runde var det 33 barn med foresatte som vi ikke kunne sende ut tilbud til. Etter andre runde sto det igjen to. 

– Vi fikk heldigvis plass til alle som følge av at flere takket nei til tilbud og 39 takket ja til bytte av barnehage og to søkere trakk søknaden i løpet av prosessen, sier rådgiver Kariann Hætta.

Les også: 74 flere søknader i år enn i fjor

Retten til barnehageplass

Retten til plass forutsetter at det er søkt innen den fristen som er fastsatt av kommunen. Søknadsfrist i Alta er 1. mars hvert år.  Barn har rett til plass i bostedskommunen. Barn som fyller ett år senest innen utgangen av august det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til plass fra august. Barn som fyller ett år i september, oktober eller november det året det søkes om barnehageplass, har etter søknad rett til plass innen utgangen av den måneden barnet fyller ett år.
 
Alta kommune har oppfylt retten til barnehageplass for søkere som har fått sitt første eller andre ønske oppfylt, eller i samsvar med § 16. Dette betyr at kommunen kan oppfylle retten til barnehageplass på tre måter:
1. Barnet får sitt første ønske oppfylt.
2. Barnet får sitt andre ønske oppfylt.
3. Barnet får et tilbud om annen barnehage, men som likevel er i samsvar med § 16.
 
Søkere som takker nei til et slikt tilbud, vil ikke ha rett til å motta et nytt tilbud fra kommunen. 17 har takket nei til barnehageplass, hvorav 13 ønsker å stå på venteliste til søkt barnehage. En har takket nei til tilbud om bytte av barnehage. 
 
Søkere som får avslag på søknad om barnehageplass og søkere som ved tildeling av barnehageplass verken får sitt første eller andre ønske om barnehageplass oppfylt, kan klage på avgjørelsen. Hittil har noen foreldre benyttet seg av denne retten, men fordi opptaket ble gjennomført i tre runder vil klagebehandlingen ta noe tid.   
 
29 barn uten lovfestet rett registrerte søknad til hovedopptaket og av de fikk 10 barn tilbud i privat barnehage. 19 barn uten rett til plass står fortsatt på ventelista og kan få tilbud ved ledighet. 

Samiske barnehageplasser

16 barn har fått tilbud om samisk barnehageplass i år og det tilsvarer 73 prosent av søkerne til samisk barnehage. I fjor fikk 100 prosent av de som søkte plass i samisk barnehage innvilget det de ønsket. Året før var det 50 prosent som fikk sitt ønske om samisk barnehageplass oppfylt.

Fem barn med lovfestet rett til plass, fikk ikke tilbud om plass i samisk barnehage i årets hovedopptaket. 
– Vi hadde 22 søkere i år og det er ni færre søkere enn i fjor. Antall skolebegynnere var flere i fjor enn de er i år, og det fører til færre ledige plasser, sier Hætta.