– Vi har i utgangspunktet fått et positivt vedtak om riving, og Statsforvalteren har konkludert med at vedtaket er gyldig og lovlig. Likevel ser vi, med de opplysningene vi har nå, at det er best å ta et steg tilbake, sier kommunedirektør Oddvar Konst om innstillingen som er oversendt Formannskapet. Saken skal politisk behandles 14. mai.
Alta kommune innehar to roller i denne saken – byggeier og bygningsmyndighet – det er viktig å understreke at disse rollene holdes atskilt, slik at kommunen vurderes og behandles på lik linje med andre tiltakshavere.
Her kan du laste ned saksfremlegget, som skal behandles i Formannskapet. Trykk på møteinnkalling. Saksfremlegget ligger også nederst i denne saken.
Etter rivingsvedtaket ble gjort har Finnmark fylkeskommune sendt kommunen brev der de anbefaler at det stilles krav om reguleringsplan før riving, for å sikre bredere vurdering av byggets kulturminneverdi og klimabelastning.
– Alta kommune som byggeier vurderer Finnmark fylkeskommunes innspill som et faglig og relevant bidrag. For å sikre åpenhet og bredere vurdering av kulturminne- og klimahensyn, anses det som riktig å følge fylkeskommunens anbefaling, står det i saksfremlegget.
Finnmark fylkeskommune er regional kulturminnemyndighet og uttaler seg i denne saken med delegert myndighet fra Riksantikvaren. Deres rolle er å ivareta nasjonale kulturminneinteresser i plan- og byggesaker.
Dersom Formannskapet følger innstillingen vil Alta kommune som byggeier trekke rivesøknaden.
Det vil ha økonomiske konsekvenser fordi den inngåtte kontrakten med entreprenør må oppheves. Totalt er det beregnet å koste kommunen 4,7 millioner kroner.
Stort engasjement i befolkningen
I samme sak omtales også det brede engasjementet i befolkningen. Alta lokallag av Fortidsforening og Aksjonskomiteen mot riving av Alta Rådhus har med hjemmel i kommunelovens § 39a fremmet et innbyggerforslag, støttet av underskrifter. De ønsker at kommunestyret behandler forslaget om å kjenne vedtaket om riving av Alta rådhus ugyldig.
Statsforvalteren har, som nevnt tidligere, gått gjennom argumentene i innbyggerforslaget, og tok ikke lovlighetsklagen til følge og stadfestet Alta kommunes vedtak. Det betyr at vedtaket er lovlig og gyldig. Derfor innstilles det i saken om å ikke ta innbyggerforslaget til følge. Engasjementet vil allikevel bli ivaretatt gjennom en reguleringsplanprosess.
– Vi har sett et økende engasjement i saken disse månedene og det er et engasjement vi anerkjenner. Kommunen skal spille på lag med innbyggerne. I denne saken velger vi nå å gå bredere til verks enn det vi først planla. Det er også fordi vi vet mer nå enn vi gjorde da vi besluttet å sende en byggesøknad og ikke gikk for reguleringsplan. Nå ser vi at det er det mest riktig å ta en bredere vurdering. Det håper vi skal gi ro i prosessen og en trygghet om at alle aspekter er belyst , sier kommunedirektør Konst.
Saksfremlegget i sin helhet
Administrasjonens innstilling
Kommunestyret tar ikke til følge innbyggerforslaget om at kommunestyrets vedtak om riving er ugyldig.
Kommunestyret vedtar at det skal lages en reguleringsplan for området. Dette innebærer at Alta kommune som byggets eier, trekker rivesøknaden og avbryter kontrakten med entreprenøren som er satt opp for rivingen.
Om sammenslåing av sakene
Denne saken omfatter både innbyggerinitiativet og uttalelsen fra Finnmark fylkeskommune. Selv om dette er to separate prosesser, behandles de samlet for å gi en helhetlig vurdering av to forhold som omhandler samme sak. Begge saker gjelder riving av rådhuset og har direkte betydning for den videre håndteringen av prosessen som byggeier må ivareta. Det er derfor naturlig å se dem i sammenheng i vurdering og anbefaling.
Rådhuset - Innbyggerinitiativ
Bakgrunn:
Alta lokallag av Fortidsforening og Aksjonskomiteen mot riving av Alta rådhus har med hjemmel i kommunelovens § 12-1 fremmet et innbyggerforslag, støttet av om lag 550 underskrifter. De ønsker at kommunestyret behandler forslaget om å kjenne vedtaket om riving av Alta rådhus ugyldig. Kommunestyret skal iht. kommuneloven ta stilling til forslaget senest 6 måneder etter at det er fremmet.
Alta lokallag av Fortidsforening og Aksjonskomiteen mot riving av Alta rådhus har tidligere sendt argumentene i innbyggerforslaget til Statsforvalter i forbindelse med en lovlighetskontroll på samme sak. Statsforvalter tok ikke lovlighetsklagen til følge og stadfestet Alta kommunes vedtak.
Oppsummering av innsigelsen med kommunens svar og Statsforvalterens vurdering
1. Feil i kommunens tolkning av lover og forskrifter
Innsigelse:
Aksjonsgruppen og Fortidsminneforeningen mener kommunen har feiltolket plan- og bygningsloven § 31-4 ved å legge til grunn at alle krav i TEK17 må følges ved rehabilitering, uten å vurdere muligheten for helt eller delvis unntak.
Kommunens svar:
Kommunen viser til at det ikke er en saksbehandlingsfeil å ikke vise eksplisitt til § 31-4. Administrasjonen har valgt å legge TEK17 til grunn for nybygg for å sikre gode, trygge og framtidsrettede lokaler.
Statsforvalterens vurdering:
Statsforvalteren finner ingen grunnlag for å mene at det er begått en saksbehandlingsfeil. Det er opp til kommunen å vurdere hvordan de vil forholde seg til tekniske krav i TEK17. Det kreves ikke at kommunen skal anvende unntaksreglene i § 31-4, og kommunens valg vurderes som forsvarlig og innenfor lovens rammer.
________________________________________
2. Faglige feil og mangler som ligger til grunn for kommunestyrets rivingsvedtak
Innsigelse:
Det anføres at kommunens beslutning bygger på feilaktige forutsetninger om byggets tekniske tilstand, inkludert inneklima og miljøforhold. Det hevdes at dårlig inneklima kunne vært utbedret, og at riving derfor ikke var nødvendig.
Kommunens svar:
Kommunen viser til flere utarbeidede rapporter om inneklima og miljøforhold som dokumenterer at bygget ikke er egnet som kontorbygg uten omfattende tiltak. Miljøsaneringsrapport og inneklimarapporter er lagt til grunn.
Statsforvalterens vurdering:
Statsforvalteren finner at kommunens vurderinger bygger på forsvarlige utredninger, blant annet miljøsaneringsrapport og inneklimarapporter. Påstandene om feilaktige faktiske opplysninger avvises. Temaene rundt inneklima, helsefarlige stoffer og mulige tiltak var en del av kommunestyrets behandling før vedtaket, og forholdene var tilstrekkelig belyst.
________________________________________
3. Manglende utredninger og rapporter
Innsigelse:
Det hevdes at kommunen ikke har vurdert klimakonsekvenser og alternativer til riving godt nok, og at det mangler tilstrekkelig dokumentasjon som en helhetlig tilstandsrapport og analyse av saneringskostnader.
Kommunens svar:
Kommunen viser til at klimagassnotater og kalkylevurderinger er innhentet, og at både rehabilitering og alternativ bruk ble vurdert før nybygg ble valgt som løsning basert på økonomi, funksjonalitet og samfunnsnytte.
Statsforvalterens vurdering:
Statsforvalteren bemerker at spørsmål om alternativ bruk, klimavurderinger og byggets egnethet var en sentral del av behandlingen i kommunestyret. Saksutredningen oppfyller forvaltningslovens krav. Det foreligger derfor ikke grunnlag for å hevde at vesentlige forhold er oversett i beslutningsprosessen.
På bakgrunn av denne vurderingen anbefales det at innbyggerforslaget forslaget om at vedtaket om riving må kjennes ugyldig ikke tas til følge.
Rådhuset – Innspill fra Finnmark fylkeskommune
Bakgrunn:
Alta kommune har, i rollen som byggeier, sendt inn søknad om riving av det gamle rådhuset. Rivetillatelse ble gitt av Alta kommune som bygningsmyndighet. I oktober 2024 ble det søkt om og innvilget unntak fra krav om reguleringsplan, i tråd med kommuneplanens arealdel og gjeldende praksis. Det innebærer at riving kan gjennomføres uten reguleringsplan for området.
Finnmark fylkeskommune har i ettertid avgitt en uttalelse hvor de anbefaler at det utarbeides reguleringsplan før eventuell riving. De har også fremmet klage på rivetillatelsen, med samme begrunnelse som fremgår av uttalelsen.
Den 26.04.2025 er det mottatt en klage med tilhørende anmodning om utsatt iverksetting av rivetillatelsen for Alta rådhus. Klagen er fremmet av nabo Kontor og Grafisk Eiendom AS v/ Viggo Finstad Nilsen. I klagen anføres det at bygningsmyndigheten har feiltolket gjeldende planbestemmelser ved behandlingen av søknaden om riving, noe som etter klagers oppfatning utgjør en saksbehandlingsfeil.
Skille mellom roller
Denne saken gjelder utelukkende hvordan Alta kommune, i rollen som byggeier, forholder seg til uttalelsen fra Finnmark fylkeskommune.
Klagen på selve rivetillatelsen vil eventuelt bli behandlet av Alta kommune i rollen som bygningsmyndighet. Alta kommune innehar begge roller – både som byggeier og som bygningsmyndighet – men det er viktig å understreke at disse rollene behandles atskilt, slik at kommunen vurderes og behandles på lik linje med andre tiltakshavere.
Finnmark fylkeskommune er regional kulturminnemyndighet og uttaler seg i denne saken med delegert myndighet fra Riksantikvaren. Deres rolle er å ivareta nasjonale kulturminneinteresser i plan- og byggesaker.
Uttalelsen fra Finnmark fylkeskommune
Fylkeskommunen anbefaler at det stilles krav om reguleringsplan før riving, for å sikre bredere vurdering av byggets kulturminneverdi og klimabelastning.
Økonomiske konsekvenser:
Dersom Alta kommune som byggeier velger å utarbeide reguleringsplan før riving, vil det forutsette at igangsatt riveprosess stanses. Det anbefales da at eksisterende entreprisekontrakt heves. Dette vil trolig ha økonomiske konsekvenser som belastes prosjektet:
• Positiv kontraktsinteresse: kr 1 000 000
• Driftskostnader i mellomperioden (1–1,5 år): kr 3 000 000
• Kostnader til ny reguleringsplan og eventuell ny anbudsrunde: kr 750 000
Total estimert kostnad: kr 4 750 000
Klage på vedtak fra nabo
Alta kommune som byggeier vurderer at bestemmelsen det vises til ikke er ment å gjelde i rivesaker, men knyttet til fremtidig bebyggelse og fortetting av eksisterende utviklingsområder. Det er derfor vurdert som riktig å søke og innvilge unntak fra reguleringsplan ved rivning.
Statsforvalteren har i tidligere vurdering lagt til grunn at saken er tilstrekkelig opplyst og behandlet korrekt.
Det presiseres at klagen vil bli behandlet av Alta kommune som bygningsmyndighet i egen prosess, og at denne saksfremstillingen kun omhandler vurderingen til Alta kommune som byggeier.
Videre saksgang
Et vedtak i denne sak i tråd med administrasjonens innstilling vil medføre at søknad om rivningstillatelse trekkes, og bygningsmyndighetens tillatelse til rivning bortfaller. Det vil da ikke være grunnlag for bygningsmyndigheten å behandle mottatte klager på vedtaket.
Dersom kommunestyret fatter vedtak om riving i tråd med bygningsmyndighetens vedtak av 08.04.2025, vil klager på rivningstillatelsen bli behandlet av bygningsmyndigheten i henhold til ordinære saksbehandlingsregler og løftet til planutvalget for endelig vedtak, og ev. oversendelse av saken til Statsforvalteren. Dersom det gis utsettende virkning av tiltak, vil dette sammen med saksbehandlingstid uansett innebære forsinkelser.
________________________________________
Samlet vurdering og konklusjon
Innbyggerforslaget er vurdert av Statsforvalteren, som har kommentert og behandlet innspillene. På bakgrunn av denne behandlingen anbefales det at forslaget ikke tas til følge.
Alta kommune har som byggeier fulgt en ordinær prosess. Det ble i oktober 2024 søkt om unntak fra kommuneplanens arealdel 2021-2040 § 1.2.1 generelt plankrav, for riving av bygg på eiendom 29/50. Søknaden ble innvilget av bygningsmyndigheten den 23.10.2024. Det innebærer at byggeier kan gjennomføre riving uten reguleringsplan for området. Videre ble det sendt inn søknad om riving, datert 27.02.2025. Tillatelse til riving ble gitt av bygningsmyndigheten 08.04.2025.
På tross av at de formelle tillatelser er på plass vurdere administrasjonen det slik at saken over tid har fått en tydelig økt oppmerksomhet og engasjement, både politisk og i befolkningen – med tydelige signaler fra Finnmark fylkeskommune som regional kulturminnemyndighet, og fra kommunens innbyggere.
På bakgrunn av dette anerkjenner administrasjonen behovet for å legge til rette for en bredere og mer helhetlig vurdering av områdets videre skjebne gjennom en reguleringsplanprosess. En slik prosess gir større åpenhet, rom for ny kunnskap og bredere forankring – både i offentligheten og politisk. Det vurderes også at dette vil gi en mer robust løsning med tanke på etterprøvbarhet og legitimitet over tid.
Statsforvalteren har vurdert kommunens vedtak om riving som lovlig og gyldig, og kommunen har i utgangspunktet stått fritt til å gjennomføre vedtaket. På den annen side vurderer administrasjonen det slik at det for Alta kommune er viktig å vise vilje til å lytte, tilpasse seg og ta hensyn til nye innspill og det engasjementet saken har utløst. Med hensyn til sakens utvikling, vurderes en gjennomføring av rivningsvedtaket som lite hensiktsmessig og ikke bærekraftig over tid uten en reguleringsplanprosess.
På denne bakgrunn anbefaler administrasjonen at Alta kommune, som tiltakshaver, trekker rivesøknaden og avslutter entreprisekontrakten for riving. I stedet igangsettes en reguleringsplanprosess for rådhusområdet før en eventuell riving. Dette vil også medføre at klagen på rivetillatelsen ikke blir gjenstand for videre behandling.
Dette valget representerer en justering i tilnærming, men er forankret i det som nå vurderes som den beste og mest bærekraftige veien videre – politisk, praktisk og med tanke på tillit i lokalsamfunnet.
Alta 07.05.2025