Alta videregående skole og Alta kommune har gått sammen om å etablere et aktivitietsanlegg, en militær hinderbane, ved den videregående skolen i Alta. Hinderbanen vil bestå av et 20-talls hinder som inneholder alt fra styrke i armer og ben, klatring, kryping, balansering også videre. Det blir  to spor, som vi si at to personer kan trimme samtidig eventuelt konkurrere med hverandre gjennom hele løypa.

En møteplass

Etableringen er et ledd i å utvikle nye møtested for elever i videregående skole, herunder borteboende og fastboende elever. Skolen vil selvsagt benytte anlegget på dagtid, men anlegget er åpent for alle. Anlegget er plassert på baksiden av dagens skolebygg, mot nord-øst på tomta som Alta videregående skole besitter på vegne av Troms og Finnmark fylkeskommune. 

– Dette blir et godt og spennende tilbud utover det vanlige i Alta og ligger littegrann i skjul bak trær slik at en ikke trenger å oppleve og være på utstiling om en vil være i aktivitet her, sier folkehelsekoordinator i Alta kommune, Gjermund Pleym Vik.

Skolen har allerede en sandvolleyballbane her - som også benyttes til ishockey på vinteren.

Inspirert av forsvaret

At banen kalles militær innebærer ikke at noen fra Forsvaret er forbeholdt banen. Det betyr bare at inspirasjonen til å lage en slik bane er hentet fra militære avdelinger rundt om i verden. Emma Jönsson fra firmaet Utform i Sverige er kontaktperson for anlegget som er levert til Alta. Det er første gangen noen i Norge bestiller et slikt anlegg - så Alta får med andre ord Norges første militære hinderbane av denne typen, bygget i trevirke.

– For den som har feriert i Sverige på campingplasser kan ha sett liknende anlegg der som aktivitetstilbud, dog i mindre skala. Alta har nemlig bestilt en av hver type hinder, som betyr at det blir en fullskala bane med alle varianter. De høyeste hinderne som innebærer klatring tar deg tre meter opp, de lengste er over 13 meter og innebærer åling på magen. Her kan en få gjennomtrent hele kroppen i en runde, sier Vik.

Ta godt vare på anlegget

– Vi håper at skolen ønsker å innby til et samlingssted for denne typen aktiviteter, spesielt siden vi i Alta ligger litt dårligere an når det gjelder nettopp fysisk aktivitet. Ved å kanskje ha noen benker og bord nærmere innganspartiet på baksiden - kan man også ha et pauseområde når man har hatt et par runder i løypa først. Her er allerede søppeldunker utplassert.

Parkering er også lett tilgjengelig i Yrkesskoleveien om en kommer langveis fra.

– Vi oppfordrer folk til å bruke anlegget når det åpner og ber om at det tas godt vare på. Det er Park og Anlegg i Alta kommune som skal montere dette i løpet av sommeren.

Her kan du allerede se instruksjonsvideoer for hvordan en kan forsere de ulike hinderne.