Tirsdag 10. september var Alta kultursal fylt til randen med godt over 400 tiendeklassinger fra Alta og Hammerfest. Tema: Vi vet kor vi bor- men vet vi hvilke muligheter det gir å være ung Finnmarking? På konferansen fikk ungdommene møte ulike mennesker fra nord som fortalte om hvordan det var å være ung i nord og om sine ulike veivalg i livet.

Felles for alle var et budskap om at ting blir bedre - uansett hvor trist og mørkt det kan se ut. Langt i fra alle har en klar kurs i livet - de fleste skal innom flere utdanninger og jobber. Det meste er normalt.

 

Eirik Lyng
Eirik Lyng fortalte om en oppvekst der han til slutt fant sin plass innenfor sang og teater. Astrid Krogh ©Alta kommune

Historier fra virkeligheten

I løpet av 3,5 timer var det ti foredragsholdere, samt paneldebatt. Mest kjent av dem alle var nok Erlend Elias, som fortalte en gripende historie fra egen oppvekst. Mange har kjent på temaene som han tar opp – rundt identitet, seksualitet, minoritet i minoriteten, utenforskap og tanker rundt eget selvbilde.

Nederst i saken kan du se bilder av noen av foredragsholderne som deltok.

Eirik Lyng fortalte om en oppvekst der han ikke fant sin plass og kjente på utenforskap. Da han kom til ungdommens hus ramlet brikkene på plass. Det var sang og teater som var hans hylle i livet.

Eirin Sem Henriksen fortalte om en noe svingete vei mot det hun betegner som drømmejobben; Perleporten Kulturhus i Honningsvåg. Da hun som ung 18 åring reiste fra hjemplassen skulle hun aldri mer tilbake. Fire ganger har hun flyttet hjem til Alta i løpet av årene.

– Mitt råd til dere er; ikke stress, det går bra, fløtt hjem, sa hun under konferansen.

Ungdommer på scenen som konferansierer
Ungdommer fra Alta og Hammerfest var konferansierer og loset publikum trygt gjennom konferansen. Til høyre Kaja Kristensen. Foto: Astrid Krogh ©Alta kommune

Av ungdommer, for ungdommer

Ungdommer fra Alta og Hammerfest har vært med å planlegge konferansen ved å komme med innspill på hva de synes er interessant og hvem de ønsker å høre. Kulturrådgiver Kaja Kristensen (tidligere daglig leder på ungdommens hus i Alta) har sydd sammen programmet og hatt ansvaret for innholdet. Konferansen er finansiert av midler fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark via et samarbeidsprosjekt mellom Alta og Hammerfest kommune. Tidligere har begge kommunene lansert app for barn og unge. Målet er å forebygge utenforskap.

Konferansens hovedmål var folkehelse og livsmestring, som fremmer god psykisk og fysisk helse, og som gir muligheter til å ta ansvarlige livsvalg.

– Gjennom konferansen ønsket vi å formidle et positivt blikk på ungdomstiden og de muligheter som finnes i fremtiden, sier Kristensen.