Det er ingen tvil - det går godt i Alta. Det er vekst, utvikling og optimisme i næringslivet og det er vekst i befolkningen. Alta kommune som organisasjon hadde et regnskapsmessig overskudd man ikke har sett tidligere.

De siste befolkningstallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at det ble 137 flere altaværinger i første kvartal i år. Nå bor det 21 564 personer i Alta og vi er nå Nord-Norges femte største by.

Hvert år leverer Kommunedirektøren et dokument til politikere og innbyggere som beskriver situasjonen i Alta og i organisasjonen. Budsjettdrøftingsnotatet kommer som en del av budsjett- og økonomiplanarbeidet, og skal gi Kommunestyret informasjon slik at de kan diskutere aktuelle forhold, prioriteringer og andre forutsetninger som har betydning for kommende periode.

Budsjettdrøftingsnotatet for 2024 er nå levert til politisk behandling. Her kan du laste ned en pdf av dokumentet

Kommunedirektør, Oddvar Konst, er tydelig på at selv om det går godt, så må man se bak de gode tallene.

– Det er allikevel viktig å se bak tallene, fordi det er sentrale elementer som er lett å glemme når gode tall presenteres, sier Konst og fortsetter:

– Regnskapsrapporter fra foregående år viser at den underliggende driften i de store tjenesteområdene har hatt et nesten regelmessig merforbruk, som ikke i tilstrekkelig grad har blitt hensyntatt i påfølgende budsjettår.

Budsjettdrøftingsnotatet skal til politisk behandling i alle hovedutvalgene, i formannskapet og til slutt kommunestyret. 

Her kan du se møtepapirene

Innstillingen fra administrasjonen er slik:

Kommunedirektørens forslag til prioriteringer fra kommuneplanens samfunnsdel beskrevet i kapittel 4 i budsjettdrøftingsnotatet vedtas og gjelder for budsjettåret 2024.
På bakgrunn av de utfordringene som beskrives i budsjettdrøftingsnotatet ber kommunedirektøren om politiske signaler for det videre budsjettarbeidet.

Dette betyr begrepene

Budsjett – det man BEREGNER at kommunen vil bruke av penger det neste året.

Økonomiplan – det man BEREGNER at kommunen vil bruke av penger de neste fire årene.

Regnskap - Det kommunen FAKTISK brukte av penger året før/tidligere år.

Investeringsbudsjett – Det kommunen planlegger å investere i.

Budsjettdrøftingsnotat - Kommunedirektørens vurderinger i forkant av at hans budsjettforslag legges frem. Legges frem for Kommunestyret slik at de kan komme med signaler før Kommunedirektøren legger frem endelig budsjettforslag.

Kommunedirektørens budsjettforslag - Kommunedirektøren kommer hvert år med et FORSLAG til budsjett og økonomiplan. Direktøren kan bare foreslå fordi det er Kommunestyret som bestemmer. I desember samme år vedtar Kommunestyret endelig budsjett- og økonomiplan for de fire neste årene. Det er disse rammene administrasjonen og politikere skal holde seg innenfor når de jobber videre. Demografi – Kan også beskrives som befolkningslære. Beskriver hvor stor befolkning man har, kjønns- og aldersfordeling, hvor er de bosatt i kommunen, samt fruktbarhet, dødelighet, inn- og utflytting. Befolkningsvekst – Summen av mennesker når man legger sammen antallet fødte, døde og inn- og utflytting.

Netto og brutto – Netto beskriver det man har igjen etter alt er trukket fra, den faktiske summen man står igjen med. Brutto er den totale omsetningen før fradrag.

Økonomiske handlingsregler – Kommunestyret har vedtatt et sett med økonomiske regler som kommunen skal styres etter. Følges disse reglene har kommunen en sunn og bærekraftig økonomi. I Alta kommune har vi fire handlingsregler;

  • Netto driftsresultat skal over tid være to prosent av brutto driftsinntekter.
  • Disposisjonsfond skal over tid være minimum fem prosent av brutto driftsinntekter.
  • Netto lånegjeld skal over tid ikke overstige 80 prosent av brutto driftsinntekter
  • Egenkapitalfinansieringsgraden på investeringer skal over tid være 30 prosent av totale investeringskostnader.
Oddvar Konst
Kommunedirektør Oddvar Konst har levert sitt første budsjettdrøftingsnotat til politisk behandling.

Omstillingsbehov på 40 millioner kroner

Slik det ser ut nå må Alta kommune omstille for 40 millioner kroner. Konst skriver i sin innledning at dette vil innebære å gjøre prioriteringer.

– Dersom nye tiltak ønskes inn, må man også gjøre valg i forhold til hva som ikke skal prioriteres. Dette er en viktig politisk dimensjon som Alta kommune er avhengig av for å oppnå balanse og som må fokuseres i det videre budsjettarbeidet.

I dokumentet finner du blant annet disse temaene omtalt:

  • utviklingstrekk
  • hovedutfordringer for organisasjonen
  • omstillingsbehov
  • bemanning og rekruttering
  • miljø- og klima
  • økonomistatus
  • innsparingskrav til tjenesteområdene
  • hvert tjenesteområde går gjennom egen økonomisk situasjon

På nåværende tidspunkt kan ikke Kommunedirektøren angi en konkret løsning på mulige tiltak for å oppnå nødvendig omstilling. Tiltak både på inntektssiden og utgiftssiden skal imidlertid vurderes. Budsjettdrøftingsnotatet skal gi et bredt innblikk i situasjonen.

– Uavhengig av dette kreves det både administrativ og politisk vilje for å få til nødvendige endringer, avslutter Konst.

Fremdriftsplan for det videre arbeidet med budsjett- og økonomiplan

  • August/September:
    • Budsjettdrøfting med tillitsvalgte, ledere, arbeidsmiljøutvalg, hovedutvalg, formannskap og kommunestyret
  • 1. november – Presentasjons av kommunedirektørens forslag for budsjett og økonomiplan
  • 23. november – Formannskapet innstiller i budsjettsaken til kommunestyret
    • Budsjettdokumentet ute på offentlig høring 23.11 – 8.12
  • 8. desember – Behandling og vedtak i kommunestyret