Rett før påske kom det store mengder snø, i enkelte områder, sammen med sterk vind fra nord og nordvest. Både i Troms og Finnmark har det gått snøskred, der også menneskeliv gikk tapt. 

Holde deg oppdatert på varsom.no

Selv om været nå viser seg fra sin beste side, er snøskredfaren fortsatt stor i mange områder. For Vest-Finnmark er faregraden nå 2, som betyr moderat snøskredfare. Det er også status per 11. april.

Det er nå meldt mildvær, så kraftig vind fra ny retning og nedbør utover kvelden. Det vil gi pålagring av fokksnø i nye le-områder, i hovedsak nord og nordøstvendte sider. Varsom.no skriver: 

– Skredfaren vil variere i takt med solinnstrålingen gjennom dagen. Våte skred kan løsne av seg selv i bratte solvendte heng, og enkelte kan bli middels store. Nattestid og i skyggen vil snødekket fryse på og bli stabilt. Unngå skavler og terreng under skavler.

Våt snø er en utfordring.

– Skred kan løsne av seg selv i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg, skriver varsom.

Vær årvåken

Før påske gikk kommunalleder for Tekniske tjenester, Bengt Fjellheim og avdelingsleder for miljø, park og idrett, Jon Håvar Haukland, ut og ba folk være forsiktige. Denne meldingen gjelder fortsatt.

– Vi oppfordrer til å være forsiktige og være på vakt. Det viktig å holde seg til merkede ski- og skuterløyper. Vi må alle være klar over at det kan gå skred der vi minst venter det, på grunn av den siste tidens vær, sier kommunalleder for tekniske tjenester Bengt Fjellheim.

Alta kommune har mandag morgen gått gjennom alle skuterløypene i kommunen. Foreløpig er det ikke behov for å stenge løyper, men dette vil bli vurdert fortløpende basert på vær og føreforhold. Alle våre ski- og skuterløyper ligger i trygge områder. 

– Løypestrekninger hvor skuterløype passerer i mulig utløpsområde for snøskred er merket med skilt i løypa. I disse områdene anmodes det om å ikke kjøre ut av løypa for å raste. Ferdsel utenfor løype i disse områdene kan utløse snøskred, sier avdelingsleder for miljø, park og idrett Jon Håvar Haukland.


Her er en oversikt over skuterløypene i løypekart, som også viser hvilke løyper som ligger i utløpsområder for snøskred

 

Her kan du melde inn dersom du observerer skred

 

Her er en oversikt over skuterløypene og status på dem