Tilvenning:
Hvor mye tilvenning barnet trenger før det er trygt er veldig individuelt og det er dere foreldre som vet hva som passer for deres barn. Rammeplan for barnehagen beskriver:
Barnehagen skal i samarbeid med foreldrene legge til rette for at barnet kan få en trygg og god start i barnehagen. Barnehagen skal tilpasse rutiner og organisere tid og rom slik at barnet får tid til å bli kjent, etablere relasjoner og knytte seg til personalet og til andre barn. Når barnet begynner i barnehagen, skal personalet sørge for tett oppfølging den første tiden slik at barnet kan oppleve tilhørighet og trygghet til å leke, utforske og lære. (Rammeplan for barnehagen 2017)
Om dere har mulighet å komme innom barnehagen på besøk før oppstart er dere velkommen til det og dere vil bli tilbudt en oppstartsamtale før oppstartdato. Der kan dere snakke om tilvenningen som skal skje og som kan stille spørsmål dere lurer på.
Vi har likevel utarbeidet noen rutiner for hvordan dette kan gjennomføres dersom dere kun har tre dager. Noen velger å bruke hele og flere dager sammen med barnet på avdelingen.
Viktig at foreldre/foresatte prøver å forberede barna på at de skal begynne i barnehagen, slik at barna får høre om det på forkant, selv om de ikke har alltid har forståelse på hva som skal skje. Dette kan være til hjelp i etterkant, når barnet har begynt i barnehagen.
I barnehagen blir barnet møtt av personalet på avdelingen. De gleder seg til å treffe dere og bli kjente. De vil følge opp barnet og hjelpe det til rette på avdelingen. Målet er at barnet skal føle seg trygg i de nye omgivelsene.
De første dagene:
Tilvenningen er forskjellig for alle barn, noen blir rask trygge, mens andre trenger lengre tid. Snakk med oss om ditt barn og spør gjerne om råd hvis det er noe dere lurer på. Avtal med oss hvor lang tid dere har muligheter for å ha tilvenning/muligheter til å være i nærheten. Hvis barnet har noe som føles trygt, som eksempel smokk, teppe eller bamse er det fint hvis den er med i barnehagen.
Dette er kun en mal som viser hvordan en tilvenning kan gjennomføres:
1.dag; Barnet kommer i barnehagen med en eller begge foreldrene til avtalt tid. Da kommer dere og hilser på og er sammen med barnet hele tiden. Ofte holder det for barnet å være i barnehagen et par timers tid. Det er mange nye inntrykk, og det er viktig at barnet får en positiv opplevelse av den første dagen, en mulighet til å se seg litt rundt, leke, evt spise litt før dere går hjem. Avtale tilvenningen for de neste dagene med pedagogisk leder på avdelingen.
2.dag; Barnet kommer, er med i lek/ aktivitet og spiser, evt sover i barnehagen. Foreldrene kan etter å ha skrevet kontaktinformasjon prøve å forlate barnehagen, eller gjennomføre oppstartsamtalen med pedagogisk leder på avdelingen for å prøve å være borte fra barnet en liten stund. Dersom barnet ikke er trygg nok til dette utsettes samtalen til neste dag.
3.dag; Barnet kommer til barnehagen på den tiden den vanligvis vil komme i barnehagen, foreldrene kan forlate barnehagen en kort stund, men dere må være tilgjengelige og ikke langt unna i tilfelle barnet blir veldig utrygg/utilpass eller at personalet lurer på noe. Gjennomføre oppstartsamtalen.
Tilvenningen kan også forgå slik at mor/far er i barnehagen sammen med barna over flere dager slik at tilknytningen til personalet skjer gradvis mens omsorgspersonene er tilstede. Dette må du/dere ta stilling til.
Noen barn vil ha behov for lengre tilvenning. Personalet har lang erfaring og er til hjelp/rådgivning. Snakk med personalet hvis dere lurer på noe.
I løpet av de første dagene tar barnehagen kontakt på SMS/Schoolink og sender bilde slik at dere ser får tilbakemelding om hvordan det går.
Mange foreldre erfarer at det er vanskelig å konsentrere seg om jobben dersom man har gått fra et gråtende barn i barnehagen. De fleste barn slutter å gråte relativt fort. Det er helt i orden å ringe oss etter en stund for å høre om barnet har roet seg. Med en bekreftelse på det, kan man senke skuldrene og ta fatt på arbeidsdagen.
Videre tilvenning avtales med barnehagen.