Håndhygiene og andre basale smittevernrutiner er de viktigste tiltakene i kampen mot infeksjoner og antibiotikaresistens i helse- og omsorgstjenesten, skriver FHI om markeringen av håndhygienedagen.

Her kan du lese mer om hva FHI skriver om markeringen

Hos oss i Alta kommune ble dagen markert med stand på Alta omsorgssenter og Ekornsvingen - for alle virksomheter. Fagsykepleier Ida, Lise Lotte og Marie sto på stand. Her var det kake, quis, plakater, utdeling av smykkeposer, video fra FHI og ikke minst god stemning.

Stand på håndhygienedagen.
Her er stand på Alta omsorgssenter

Årets tema er hanskebruk

Man har de siste årene sett en sterk økning i bruk av rene engangshansker i helsetjenesten, og da spesielt i situasjoner hvor det ikke er behov for hansker.

Denne informasjonen er også hentet fra FHI.

Overforbruk og feil bruk fører til:

  • redusert etterlevelse av håndhygiene og økt risiko for smitteoverføring
  • økt forekomst av hudirritasjon på hender
  • økte kostnader
  • økt belastning på miljøet

Overforbruket av hansker i den norske helsetjenesten, hansker som benyttes uten at det er behov for det, er estimert til å utgjøre 70 millioner hansker HVERT ÅR! Det tilsvarer 490 ekstra tonn plast som kastets i restavfallet. Hvert år.

Denne praksisen er det på høy tid å få gjort noe med!

Ansatte med fruktkurv
Også avdeling Gabo hadde ansatte som var 100 prosent bar fra albuen og ned. Da ble det fruktkurv også på dem.

Intern konkurranse med bare vinnere

Det ble arrangert intern konkurranse i å være bar fra albuen og ned. Konkurransen var for alle ansatte i Alta sykehjem. Premien var en fruktkurv. 

Å være bar fra albuen og ned betyr at man ikke har ringer, neglelakk eller annet på armen.

– Vi måtte lage to fruktkurver da både avdeling Vina og Gabo hadde 100 prosent ansatte som var bar fra albuen og ned. Alle avdelingene på Alta sykehjem scoret fra 87,5 prosent bar fra albuen og ned. Hurra, jubler spesialsykepleier Ida Teisrud Silkoset.

– Takk til alle som har bidratt med stort og smått for og markere dagen! En spesiell takk til Hasse og kjøkkenet som har laget nydelige fruktkurver og Børge for god hjelp!