– Å være næringssjef i Alta er den mest spennende jobben i Finnmark i dag

Det var det Silje Ingebrigtsen tenkte da hun søkte på jobben som næringssjef i 2022. Hun skulle overta for Jørgen Kristoffersen, som etter 30 år i jobben hadde bestemt seg for å bli pensjonist.

– Jeg tenkte også, basert på utlysningen, at her har man mulighet til å forme sin egen rolle og arbeidshverdag. Forutsatt at man klarer å se arbeidet, selvsagt. Og sånn ble det i stor grad.

Nå hører det også med til historien at Silje, etter fem måneder som næringssjef, fikk jobben som kommunalleder for Samfunnsutvikling. Etter ny utlysningsrunde ble Tron Møller Natland ansatt, og 1. oktober 2023 begynte han i jobben. Her kan du lese mer om hvem Tron er

30 år, fem ordførere og tre rådmenn

Jørgen hadde vært lengre enn de fleste andre i Alta kommune da han i april 2023 ble pensjonist.

– Det beste med jobben er å se at næringslivet lykkes med sine vekstambisjoner og at kommunal tilrettelegging er en viktig faktor for næringslivet i Alta, sier Jørgen.

Han kan se tilbake på utviklingen av sentrum, næringsområder både på Aronnes, Thomasbakken, Skillemo og Langnes. I løpet av disse 30 årene har det også vært tildelt millioner av kroner i næringstilskudd og det har vært levert utallige næringssaker til politisk behandling.

Den himmelske freds plass

Ett av de synlige bevisene på hvor viktig det er at kommunen og næringssjefen tar en aktiv rolle som tilrettelegger er Aronneskjosen. Området ble kalt den himmelske freds plass da kommunen etablerte industriområdet i 1990. Ingen hadde troa på at det en dag skulle yre av liv her. I dag er det arbeidssted for nesten 1000 altaværinger.

Veiviser og bindeledd

Det er en allsidig stilling, der man også er leder for næringsavdelingen, som består av rådgiver næring, skogbrukssjef, jordbrukssjef og rådgiver på landbruk.

De jobbet sammen noen måneder før Jørgen ble pensjonist. Overlevering av 30 år med arbeid er ikke gjort på en dag.

Som næringssjef skal man også være et bindeledd mellom næringslivet og kommunen. Du er en lyttepost for å kjenne på status, følge utvikling, fange opp utfordringer og muligheter.

– Næringsutvikling skjer ikke i et vakum; man er derfor avhengig av et tett samarbeid med andre fagområder på avdeling for samfunnsutvikling, men også administrativ og politisk ledelse i kommunen, andre viktige samfunnsaktører, interesseorganisasjoner – og ikke minst næringslivet selv, forklarer Silje. Det er også viktig å løfte perspektiver fra næringslivet inn i andre prosesser, saker og planer.

Tålmodig, men utålmodig

Næringsutvikling krever et strategisk og langsiktig arbeid, men samtidig må næringssjefen være noe utålmodig og besluttsom for å komme videre. Det er ikke småtteri av kvaliteter i en og samme person - samtidig vet vi det er mulig.

– Det krever en god del og man må kunne jobbe selvstendig. Man må like høyt tempo og ha god arbeidskapasitet for det skjer mye. Og i de periodene det ikke skjer mye må man omfavne utfordringen i det og oppsøke, initiere og ta tak for å skape utvikling, sier kommunallederen.

Jørgen er enig. Selv om det høres mye ut, så er det nettopp disse tingene som har holdt han i stillingen i alle disse årene. Det er spennende.

– Man kommer borti enormt mange ulike bransjer, saker og problemstillinger. Man må derfor ha evnen å sette seg kjapt inn i nye ting. Man må kunne litt om mye.

En av de første tingene den nye næringssjefen skal ta fatt på er Alta kommunes næringsplan. Den skal gi retning for kommunens næringsarbeid de neste årene.