A A A

Utdeling av årets kulturpris, kulturstipend og årets ildsjel

Torgeir Ekeland, Rune Suhr Berg og Monica Nielsen

Kulturprisvinnerne har høye ambisjoner for neste år.

Tirsdag var det tid for utdeling av kulturpris, kulturstipend og ildsjelpris. Kulturprisvinneren, Aronnesrocken, var tilstede med daglig leder Torgeir Ekeland og styreleder Rune Suhr Berg. 

– Alle vi som har fulgt Aronnesrockens reise fra oppstarten på gressletta på Aronnes i 1996 er mektig imponert, sa ordfører Monica Nielsen i sin tale til vinnerne og fortsatte:

– Ikke bare har dere gitt Alta en festival med egenart og mye god musikk, men verdens koseligste festival er så mye mer. Dere har i en årrekke gitt nye musikere muligheten til å stå på en scene, bygget opp selvtillit og tro hos nye musikere og vist at man kan lykkes som ung artist i nord. Aronnesrocken har vært viktig i oppbyggingen av kultur- og musikkmiljøet i Alta. 

Prisvinnere 2019
Fra venstre: Hovedutvalgsleder for oppvekst og kultur, Anita Håkegård Pedersen, Tove Tangen, ordfører Monica Nielsen, Torgeir Ekeland og Rune Suhr Berg.

Satser stort

Kulturprisvinnerne sa i sin takketale at de verdsetter prisen og samarbeidet forøvrig med kommune, som de mener har forstått verdien av å ha festivalen som en del av tilbudet i kommunen. I sommer arrangerte de det som er deres største satsing fremover, Alta Live, på Alta sentrum. Målene de har satt seg for fremtiden er ambisiøse. 

– Vi skal være en festival som alle i Alta er stolte over. Vi skal i løpet av to dager i august selge 6.000 billetter, meddelte styreleder Berg og minnet om at de i 1996 sto 12 stykker under en klessnor på Aronnes.

– Vi mottar prisen på vegne av de 30 ildsjelene som jobber med dette hele året, og vi dedikerer den til alle som er glad i å gå på konsert  og som kjøper billett for å gå på konsert. Prisen er til dere.

Pengene de mottar sammen med prisen skal de bruke på noe som mangler i Alta.

– Vi skal kjøpe inn et festivaltoalett for handikappede som byen mangler, og vi mangler det på vår festival. For alle skal ha det bra på konsert.

Tove Tangen tok imot prise på vegne av Alf Sterner Johansen
Dansekollega Tove Tangen tok imot prisen på vegne av ildsjel Alf Sterner Johansen.

Årets ildsjel

Alf Sterner Johansen er årets ildsjel. Dessverre kunne ikke vinneren selv være med på utdelingen, men hadde sendt sin dansekollega Tove Tangen for å ta imot prisen. Både Johansen og Alta swingklubb er glad for oppmerksomheten. Tangen fikk ikke skrytt nok av ildsjelen, som har bidratt i klubben de siste 29 årene. 

I år har klubben 30 års jubileum og prisvinneren har vært med så og si hele tiden. Han har de siste årene også vært leder i klubben. Ordføreren fremhevet at byen er heldig som har ildsjeler som Johansen.

– Alta kommune takker Sterner for alt han gjør for andre. Alta er heldig som har ildsjeler som han og byens dansemiljø er priviligert som har Sterners store engasjement og talent for dans.

Tangen fortalte at prispengene skal brukes til å kjøpe nytt musikkanlegg. Ingen musikk betyr null dans, så dette er de glade for å nå kunne investere i.

– Vi har inntekt fra dansekvelder og medlemskontingent, men man trenger ikke være medlem for å danse med oss. Økonomien vår er slik at vi går i null, så vi er glad for prispengene. 

– Dyktige og uredde Hanna

– Hanna har nærmest vokst opp i hundegården og bestemte seg tidlig for å satse på hundesporten. Dyktige og uredde Hanna ble i en alder av 19 år tidenes yngste vinner av Finnmarksløpets 500 kilometer lange distanse. I år er løpet 40 år og vi ser frem til å følge med Hanna i løpet, sa ordfører Nielsen.

Heller ikke Hanna Lyrek hadde anledning å delta på utdelingen, som fant sted på Alta museum. 

– Hanna, du er utrolig dyktig, dedikert og målbevisst. Du har en familie og et Alta-samfunn som heier på deg. Alta kommune ønsker deg lykke til.

Jonathan Handke
Jonathan Handke tilhører Alta kulturskole

Kulturell ramme rundt arrangementet

De fremmøtte på utdelingen var hovedutvalg for oppvekst og kultur, ordfører Monica Nielsen og kulturavdelingen i Alta kommune. Som ramme rundt arrangementet udnerholdt Alta kulturskole. Kjetil Jakobsen og Jonathan Handke satte stemningen før seremonien tok til.

Kjetil Jakobsen.jpg

Kjetil Jakobsen.

Skjema