A A A

Ordførertur til Komsaområdet

Komsatoppen1

Komsatoppen barnehage ble med på tur for å høre ordføreren fortelle om Komsakulturen i det nyfredete området.

Finnmark Friluftsråd oppfordret kommunene til å gjennomføre en tur med ordføreren. I Alta ble Komsatoppen barnehage invitert med ordfører Monica Nilsen kun få dager etter at fredningen av Komsaområdet var blitt offisiell. Hva passet vel bedre enn å sjekke om de yngste også har fått med seg hvorfor fredningen er innført?

Fra Komsatoppen barnehage skulle fotturen gå til høydebassenget i Komsa. Dette er et turmål som barnehagen bruker flittig. I et perfekt turvær var ungene mer enn klare da ordføreren ankom barnehagen. Frittalende spørsmål fra de yngste meldte seg raskt. "Er det du som passer på hele Alta"? "Er det du som bestemmer over alle sammen"?

Komsatoppen1

Turen opp til området foregikk eksemplarisk. Komsatoppen, som forøvrig er Altas eneste musikkbarnehage, hadde de yngste gående først - hvor samtlige holdt i et tau. De eldste gikk bakerst på rekker og rader - og samtlige hadde på seg gule refleksvester.

 

Komsatoppen 2.jpg

 

Vel fremme er det mye god utsikt fra platået som er inngjerdet. Her kan man se Altafjorden, båter i aktivitet og fjellene på andre siden.

Flere var opptatt av å vise ordføreren nettopp dette og fortelle henne alt de har oppdaget på de ulike turene opp hit.

Komsatoppen3.jpg

De ansatte innrømte at "ungene er så ivrige etter å oppdage ting på turen - at de noen ganger ikke kommer helt frem til platået - før de må snu for å rekke ned igjen. Ingenting er bedre enn at de utforsker og lærer underveis", forklarte Stine Lillevik, pedagogisk leder på avdelingen "Tamburinen".

 

Komsatoppen4.jpg

Da ordføreren fikk samlet den ivrige gruppa fikk de forklart at det knapt var toppen av Komsafjellet som raget over sjøen for ca 10 000 år siden. Det var ingen sti man kunne gå langs som i dag. Det som var stranda den gangen er nettopp der man i våre dager har funnet "rare ting" som ble brukt som redskaper. "Hvordan kom de seg opp dit? Tok de båt? Svømte de?" Ordfører Monica Nilsen fikk prøvd seg som historisk forteller og besvare de mange spørsmålene som dukket opp.

 

Komsatoppen 5.jpg

Det fine med fredningen er at området fortsatt skal få være et yndet turområde, også for fremtidige barnehagebarn og øvrige befolkning. Det skal i tillegg rustes opp turløyper i området i samråd med Kulturvernavdelingen hos Finnmark fylkeskommune. Etter å ha fått en kopp med saft hver var det åpenbart at denne gjengen overhodet ikke var for slitne til videre lek og ablegøyer på vei ned til barnehagen igjen. Ordføreren takket vennligst for turen og fikk et samlet barnekor som stemte i med "ha-det-ordføreren" i tilsvar.

.

Skjema