Hvert år leverer kommunedirektøren sitt forslag til budsjett for påfølgende år og økonomiplan for de neste fire årene. Så er det opp til politikerne å bestemme det endelige budsjettet, og det gjør de 16. desember i Kommunestyret.

Det har vært et krevende år økonomisk, og kvartalsrapportene gjennom 2024 har vist at situasjonen har forverret seg betydelig. Da årets tre første måneder var gjennomført var merforbruket på 94 millioner kroner. Den siste rapporten, som ble behandlet av formannskapet 30. oktober, viste et merforbruk på 157 millioner kroner.

Det er merforbruk som dras med inn i 2025. Omstillingsbehovet for de neste fire årene er på 220 til 250 millioner kroner.

Les hele forslaget her

Her kan du laste ned forslaget i pdf

Her kan du se gjennom kommunedirektørens presentasjon

"The perfect storm" - alt treffer samtidig

Begynnelsen av 2000-tallet var gyldne tiår for kommune-Norge. Oljeformuen økte kraftig, teknologiutviklingen skjøt fart, god tilgang på arbeidskraft og kraftig vekst i andelen ansatte med høyere utdanning. 

Samtidig hevet man terskelen for tildeling av tjenester og forbedret folkehelsen. Dette utsatte den såkalte “eldrebølgen”, som treffer kommune-Norge nå. Nasjonale trender treffer også oss. Samtidig som “alt” annet også treffer:

  • lønns- og prisvekst
  • fallende skatteinngang
  • renteøkningen begynner å få effekt
  • økning i sosialhjelp
  • økte pensjonskostnader
  • sentralisering og fallende folketall
  • manglende politisk omstillingsvilje

Den største utfordringen er at det blir færre unge og flere eldre. 

Samtidig er ikke Alta kommunes økonomi dimensjonert for dette. Pengene følger ikke demografien. Derfor må organisasjonen gjennom store omstillinger fremover. 

– Både ansatte, innbyggere og næringsliv vil merke det, skriver kommunedirektør Oddvar Konst i sin innledning i budsjettet.

Les hele innledningen til kommunedirektøren her

Graf som viser endret utgiftsbehov pga demografi de neste årene
Denne grafen viser hvordan utgiftene vil endre seg frem mot 2034. Den blå linjen er pleie og omsorg, mens den røde er grunnskole. Fordeling av ramme (penger til drift) til stabs- og tjenesteområder bør følge demografien.

Tre viktige faktorer

  • Effektivitet/Produktivitet
    Vi må løse oppgavene ved bruk av færre ressurser, mer samhandling, mer innovasjon og mer teknologi.
  • Struktur
    Det må bli færre og større enheter i alle stabs- og tjenesteområder
    Vi må Investere i det som gir oss effektiviseringsgevinster i fremtiden
  • Nivå/terskel
    «Nåløyet» for å få tjenester må bli mindre (godt nok og forsvarlig)
    Det vi leverer må være økonomisk mulig å gjennomføre
     

I forslaget til kommunedirektøren ligger det nedtak/kutt og endring i alle stabs- og tjenesteområder. 

De frigjorte økonomiske midlene skal brukes til å:

  • møte økt utgiftsbehov i helse og omsorg
  • møte demografiutvikling med rett økonomisk nivå
  • betjene kapitalkostnader fra nødvendige investeringer
  • sikre netto driftsresultat og disposisjonsfond
     

Helse og sosial kutter for 65 millioner kroner

Helse og sosial har levert inn forslag til omstilling/kutt på til sammen 70 millioner kroner - og det er bare i 2025. Dette innebærer både lavere bemanning, kutt i administrative stillinger og kutt i tilskudd til andre. På noen områder vil nåløyet for å få tjenester bli trangere, og både innbyggere og ansatte vil merke dette.

Kommunedirektøren er tydelig på at demografikostander i større grad må være førende for kommunens budsjettering fremover. Tjenestenivået må ned og effektiviseres, samtidig som ressursene må omfordeles dit hvor utgiftsnivået vokser mest. Det innebærer blant annet at mer av kommunens økonomi må rettes inn mot helse og sosial.
Samtidig som Helse og sosial må kutte og effektivisere, så er de også tilført penger.
– Alle avdelinger har nå fått tilført lønnsmidler og driftsbudsjett tilpasset den reelle aktiviteten som skjer. Dette gjøres for å unngå fremtidige overskridelser, og det er en stor opprydding som nå er gjort, sier kommunedirektør Oddvar Konst.

På listen over tiltak finner man blant annet kutt av kreftkoordinator, nedleggelse av diabetesteam, reduksjon av nattstillinger og mer. Selv om disse tjenestene kuttes slik de er organisert i dag, så betyr ikke det at man ikke får dette tilbudet mer.
– Alle lovpålagte tiltak vil bli videreført, enten med lavere bemanning eller ved at andre utfører oppgavene. Å ta bort tilbud vil likevel merkes, og det er ikke til å unngå for de som bruker tjenestene at terskelen for å få hjelp blir høyere.
 

Se forslaget selv

Det er samtidig viktig å nevne at Alta kommune som helhet skal bruke cirka 2,7 milliarder kroner på Alta-samfunnet neste år. Vi skal også fortsette mye av det gode, forebyggende arbeidet som gjøres i dag.    
Blant annet skal det legges ekstra vekt på forebygging innenfor psykiatrien, vi skal ha dagsenter både for personer med demens og for hjemmeboende eldre som trenger et tilbud på dagtid med mer. 

– Kommunen blir utfordret ved at gapet mellom folks forventninger og det kommunen kan levere, blir større. Ved å ha et realistisk budsjett vil vi kunne møte de fremtidige endringene som vi vet vil komme.  Og det er det vi nå forbereder oss til, avslutter kommunedirektøren.   
 

Her finner du lenke direkte til stabs- og tjenesteområdene i dokumentet:

Helse og sosial

Oppvekst og kultur

Tekniske Tjenester

Fellestjenesten

Samfunnsutvikling