A A A

Informasjon om skabb i Alta

Info

Kommuneoverlegen i Alta kommune har fått meldinger som tyder på en betydelig økning i forekomsten av skabb i Alta de siste måneder. 

Hva er skabb?
Skabb er en ufarlig, men svært plagsomt hudutslett forårsaket av skabbmidd. Skabbmidden er en midd som graver ganger i huden til den som er rammet, og legger egg der. Tidligere var skabb forbundet med dårlig hygienisk standard og fattigdom. Det er imidlertid ingen slik sammenheng i Europa i dag. Skabb er utbredt over hele verden. Skabb er ikke en meldepliktig sykdom og overvåkes ikke i Norge. Meldinger til kommuneoverlegen tyder på en betydelig økning i forekomsten av skabb i Alta de siste måneder.

Hvordan smitter skabb?
Skabbsmitte overføres ved direkte hudkontakt og seksuell kontakt og i sjeldne tilfeller indirekte gjennom sengeklær, håndklær og tøy dersom en person med skabbmidd nylig har benyttet disse. Ved vanlig skabb må hudkontakten vanligvis vare i minst 15 minutter for å smitte. Midden smitter derfor ikke når man håndhilser.

Symptomer på skabb
Symptomer på skabb er kløe, ofte med forverring om natten og ved svetting. Hvis man ikke har vært smittet tidligere kommer kløen vanligvis 2–6 uker etter smittetidspunktet. Ved gjensmitte kommer kløen etter betydelig kortere tid. Vanlige tegn er små nupper eller skabbganger i huden, oftest først på hender, deretter på større deler av kroppen. Typiske steder for utslett er hendene, fingre, håndledd, albuer, midje, lår og ytre kjønnsorganer. Hos små barn er ofte hodebunn, hals og fotsåler rammet.

Hva gjør dere ved mistanke om skabb?
Skabb forsvinner ikke av seg selv og skal alltid behandles.

Tidlig behandling er viktig for å unngå spredning av hudutslettet. Behandlingen er enkel og vanligvis effektiv. Midler til behandling kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Bruksanvisningen må følges nøye. Etter gjennomført behandling kan kløestillende krem benyttes ettersom det ofte vil klø i opptil fire uker etter behandling.

Det anbefales å kontakte fastlege for undersøkelse og råd om behandling, særlig ved usikkerhet rundt diagnosen og dersom behandling ikke har effekt. Ved sterk og langvarig kløe må også lege kontaktes. Det er viktig at alle i samme husstand og eventuelle seksualkontakter behandles samtidig, selv om de ikke har symptomer.

Gi beskjed til familie, venner, skole, barnehage eller andre nærkontakter, om at de bør kontakte fastlege hvis de får kløe.

Behandling av klær skal gjøres samtidig med behandling
For vellykket behandling er det viktig at klær, håndklær og sengetøy enten vaskes på 60°C eller oppbevares uten hudkontakt i 5 døgn i romtemperatur, helst pakket inn i plastposer.
 

I henhold til Folkehelseinstituttets veiledning bør barn holdes borte fra barnehage eller skole til dagen etter at behandling er startet.
Ellers ingen spesielle tiltak i barnehagen ved påvist enkelttilfelle hos barn som går i barnehage.

Se her for mer informasjon:


Hilsen Frode Øvrejord, kommuneoverlege / smittevernlege / medisinsk faglig rådgiver  Alta kommune 

Skjema