Loading

Med spisskompetanse på hukommelse Bli med på innsiden av Altagårdshagen

Mennesket bak sykdommen

Å oppleve at hukommelsen svikter kan ramme alle - uansett bakgrunn eller utdannelse. De fleste som får demenssykdom er eldre, men det rammer også yngre mennesker. For de som jobber på Altagårdshagen er det aller viktigste å se personen bak sykdommen.

– Jeg er stolt av å jobbe her

Ingrid er ikke i tvil om at jobben hun, og alle de andre gjør, er viktig. Hun er stolt.

– Jeg føler at vi får til ting og at vi skaper en god hverdag for våre brukere. De fleste ønsker å bo lengst mulig hjemme og det får de fordi vi tilbyr både hjemmesykepleie, dagsenter og avlastning.

Alt under samme tak

Altagårdshagen har en unik mulighet til å ivareta personer med sviktende hukommelse fordi alle tjenester er samlet under samme tak; demenskoordinator med hukommelsesteam, dagsenter, avlastning og arbeidslag. Det er samarbeid mellom avdelingene og flere ansatte jobber på tvers.

– Vi kjenner brukerne våre og de kjenner oss. Avdelingene er likt utformet og det skaper trygghet, forteller helsefagarbeider Ingrid Opgård.

I tillegg til at hun er helsefagarbeider har hun videreutdanning i alderspsykiatri og demens. Det har mange av de som jobber på huset.

Hun jobber i arbeidslaget, som i praksis er hjemmesykepleie for brukere med demens. De hjelper til med både medisiner, dusj, matstell og det brukeren har behov for. Og de har tid. Blant annet til den gode samtalen.

– Vi snakker om smått og stort i hverdagen. De kjenner oss godt og vi har bygd opp et tillitsforhold. Det betyr også at vi får lov å hjelpe dem med alt det de trenger hjelp til. Så får vi ofte spørsmål om vi skal på jobb etter vi har vært på besøk, og det sier noe om det forholdet vi har opparbeidet oss.

Alta kommune har sagt ja til å være med på å utvikle et demensvennlig samfunn, sammen med 150 andre kommuner. Demensvennlig samfunn handler om å inkludere personer med demens og deres pårørende. Et samfunn der person med demens blir møtt med respekt og forståelse.

Tidlig inn gir bedre kvalitet

Det aller viktigste for at man skal få et godt tilbud er å si ifra tidlig. Hukommelsesteamet står klare til å hjelpe - og det trenger ikke være en diagnose i bunnen for å få hjelp.

– Jo tidligere man tar kontakt, jo bedre. Da får vi muligheten til å snakke med personen og få vite hva han/hun tenker og hva de ønsker for egen fremtid. Det gir en bedre kvalitet i de tjenestene vi skal gi. I tillegg er det viktig for oss å bli kjent med personen, skape tillit og et godt forhold. Det vil være tryggere for pasienten senere i sykdomsforløpet, forteller demenskoordinator Nina Karita Eira.

Hukommelsesteamet kan hjelpe med utredning, gi informasjon om tjenestetilbud, fremtidsfullmakt, velferdsteknologi og andre spørsmål som både pasient og pårørende har.

For de som er i starten av for eksempel en demenssykdom er det vanlig å starte oppfølging fra hukommelsesteamet. I samarbeid med pasient og pårørende hjelper teamet med å søke andre tjenester når tiden er inne.

Demensutredningen starter hos fastlegen, gjerne med pårørende til stede. Det er viktig å oppsøke lege så tidlig som mulig, også for å utelukke andre sykdommer som kan gi demensliknende symptomer, for eksempel depresjon, stoffskiftesykdommer, hjerneslg, infeksjoner, feilmedisinering med mer.

Mange som får en demensdiagnose vil kunne fortsette å leve livet omtrent som før en god stund. Det er likevel viktig at personer med demens og de pårørende får god oppfølging helt fra starten.

Liker det sosiale livet på huset

Ellinor Nilsen besøker dagsenteret jevnlig. Hun liker fellesskapet og det å være sammen med andre. Her er hun sammen med Helena Cecilie Mannsverk, som er helsefagarbeider på dagsenteret.

Hvordan bo hjemme lengst mulig?

Det er i alles interesse at eldre kan bo hjemme lengst mulig. Da er det avgjørende å ha et godt dagtilbud. Det handler om mestring og oppleve glede - å se hele mennesket.

Det kalles for personsentrert omsorg på fagspråket. I hverdagen betyr det å bli kjent med brukerne, deres livshistorie, kulturelle bakgrunn og interesser. Dette går igjen på alle avdelinger på Altagårdshagen. På dagsenterert legger de opp til varierte hverdager - tilpasset hver enkelt.

– Vi er mye ute på tur i skog og mark, eller går turer i nærområdet og er i grillstua på utsiden. Vi leser avis, spiller spill og ofte baker vi når vi er inne. I tillegg har vi laga både kino og spa, som vi gjør av og til. Vi ser an brukergruppen fra dag til dag, og legger opp aktiviteter etter det, forteller Helena Mannsverk og kollega Vladimir Sretenovic.

Personsentrert omsorg er en omsorgsfilosofi som handler om å ta hensyn til hvordan en person opplever sin situasjon og verden rundt seg. Omsorgen skal tilrettelegges slik at personens perspektiv på situasjonen blir ivaretatt. Hvordan en person opplever en situasjon er preget av personlighet, livshistorie, fysisk helse, demenssymptomer og sosialt miljø.

– Vi gjør ting med brukerne selv om vi vet at de glemmer. Vi ser at kropp og sinn husker og gjenkjenner. Det går an å oppleve glede og mestring selv om hukommelsen har sviktet.

Det å kunne fortsette å gjøre så mange som mulige av de daglige aktivitetene sine gir innhold og mening til hverdagen og bidrar til at folk opprettholder funksjoner så lenge som mulig.

De ansatte på Altagårdshagen tar ofte med seg brukerne ut på tur.

Å være pårørende

til en person med demens kan være utfordrende. Pårørende trenger ofte støtte og veiledning, og tid til å ivareta seg selv. Avlastningsavdelingen på Altagårdshagen er viktig - det gir rom for pårørende, samtidig som de vet at deres kjære blir tatt godt vare på.

Sykler bakover i hukommelsen

På denne spesiallagde ergometersykkelen sykler brukeren i sin hjemkommune i fra avlastningen i Alta. Til tross for svikende hukommelse kommer minnene tilbake i løpet av sykkelturen.

Trygg og kjent hverdag

De fleste som er på avlastning på Altagårdshagen har vært her før. De har også tidligere vært på dagsenter og har hatt besøk av arbeidslaget. Det er en kjent situasjon, som igjen skaper trygghet.

På avlastningen har de ansatte fokus på å skape trygge rammer, aktiviteter og et godt miljø. Og at alle brukerne får opprettholdt mest mulig av sine funksjoner lengst mulig. På den måten kan de bo hjemme lengre, med korte opphold på avlastning.

Samtidig vil tiden på avlastning være en mulighet for pårørende å gjøre noe for seg selv. En liten avkobling fra hverdagen. Samtidig vet de at på avlastning får deres familiemedlem være med på aktiviteter og turer, og at de ansatte har god tid til hver enkelt bruker.

På Altagårdshagen er målet å gi brukerne en meningsfull hverdag, samtidig som pårørende får støtte og veiledning.

Alta kommune vil takke for åpenheten i forbindelse med denne artikkelen. Det er innhentet samtykke til publisering fra både brukere, pårørende og ansatte.

Credits:

Alta kommune