A A A

Hektisk oppstart av ny barnehage

Monika

Guovddáš mánáidgárdi hadde bare to dager på seg å gjøre seg klar, men de ansatte brettet opp ermene og var klar til åpning 14. august.

– Det var mye jobbing og vi måtte blant annet flytte inn og ut det meste av møbler selv, og hente «nye» møbler fra Gakori barnehage som nå er nedlagt. Det var mye arbeid, men de ansatte viste stor innsats og iver over å få barnehagen klar til oppstarten, forteller styrer Monika Skum.

Hun sier de også har fått på plass en del samisk materiell, både leker, pedagogisk materiell, bøker, bilder og kulturmarkører. Og mer skal det bli.

– Barnehagen er to-avdelings barnehage, en småbarns avdeling med plass til ni barn, og en avdeling for store barn med plass til 18 barn. Småbarnsavdelinga heter Násti (Stjerne) og store heter Guovssahas (Nordlys). Barnehagen er nå full, og vi har fortsatt barn på venteliste.

Násti-govva.jpg

Spennende oppstart

12. august overtok de daværende Midtbakken barnehage. To dager senere åpnet dørene på Guovddáš mánáidgárdi.

– Vi var alle spente på hvordan oppstarten ville bli, men vi er godt fornøyde og vi jobber sammen for at rutiner skal innarbeides og at barna skal føle seg trygge. 

Barnehagen er en samisk barnehage hvor de har fokus på samisk språk, samisk kultur og kulturtradisjoner, og har fokus på dette i alt de gjør. Hverdagsspråket i barnehagen er samisk, og alle de syv ansatte snakker samisk. Det er to pedagogiske ledere, en barnehagelærer, tre assistenter og  en styrer. Nå mangler de bare en barnehagelærer så er de fulltallige. Den stillingen har nylig vært lyst ut.

Alta kommunes samiske barnehage

Vil at flest mulig skal lære seg samisk som barn

Monika er utdannet førskolelærer fra 2004, og har jobbet som pedagogisk leder i to forskjellige barnehager i til sammen 15 år. Syv av dem i den private samiske barnehagen i Alta. Hun har mye erfaring innen samisk språk og kultur, men slik har det ikke alltid vært.

– Jeg har samisk bakgrunn, men har som et produkt av fornorskningen, ikke lært samisk i oppveksten. Jeg har lært meg samisk som voksen og behersker det nå flytende. Jeg ønsker å bidra til at flest mulig får muligheten å lære seg samisk som barn.

Skjema