En psykisk nedtur i løpet av livet er like vanlig som forkjølelse.

Og kanskje akkurat nå føler mange seg bekymret eller urolig, som følge av krig, høye strømpriser, klimautfordringer og nedstenginger i samfunnet. Det er helt naturlig, men kan også gjøre at vi trekker oss tilbake, oppleves som lammende eller gjøre oss nedfor.

Psykiske symptomer kan bli en psykisk lidelse, som angst eller depresjon. Derfor er det viktig å bli sett tidlig.

Verdensdagen for psykisk helse markeres årlig 10 oktober. Temaet i år er «Vi trenger hverandre – løft blikket».

Alta kommune oppfordrer alle til å markere verdensdagen. Vær med å gjør en forskjell du også. Last ned tipsene om god psykiskhelse på verdensdagen.no og heng opp hjemme eller på arbeidsplassen. Praktiser dem og bidra til mindre stigma rundt psykisk helse du også!

Les mer om Verdensdagen for psykisk helse her

Råd for gode arbeidsdager (pdf)

Psykvettregler (pdf)

Varmt blikk og vennlig smil – fremfor fargede pixler

Etter to nedstengte år er det på tide å løfte blikket vårt. Vi har hatt sosial avstand, men trenger nå å møte andre mennesker – fysisk. 28 prosent av ungdommene i Alta oppgir at de er plaget av ensomhet, som er 16 prosent mer enn landssnittet.

Mange av våre unge benytter skjerm som pauseinnslag. 57 prosent av våre unge er mer enn fire timer daglig, utenom skoletid, på skjerm.  Landssnittet er på 43 prosent. Vi trenger å relansere et varmt blikk og et vennlig smil – fremfor fargede pixler.

Vi trenger alle å oppleve tilhørighet i grupper, gjerne på møteplasser i lokalmiljøet. Ungdommens hus, Kom Inn, den lokale kafèen eller serveringsstedet, biblioteket, Nordlysbadet, Aurora kino – er alle eksempler på arenaer der vi kan treffe andre.

Hva kan du gjøre selv?

For din egen del bør du ikke bære på tunge tanker alene – del dem med noen – da blir de halvparten så tunge. Husk å gjøre gode ting for deg selv – så ofte som du kan. Vanskelige dager har vi alle, men de gode kommer også. Vær litt aktiv hver dag og få deg en god natts søvn.

Om alle gir litt av seg selv til de rundt seg vil man få det samme tilbake. Husk å hilse på de du treffer – det gir tilhørighet. Gi ros til de du jobber med – anerkjennelse gir oss troa på at vi «duger til noe». Delta i praten – god kommunikasjon gir også tillit. Alle oppturer skal du FEIRE.

Økende andel mennesker med psykiske symptomer

Under følger en figur som viser forekomsten av fastslåtte psykiske symptomer gjennom legebesøk. Dette er kun de yngste, mellom 15 og 24 år.

De tre nederste linjene er menn, de tre øverste er kvinner.

Fordelingen innen kjønn er at den nederste i hver gruppe er landssnittet, den neste er snittet i Troms og Finnmark og den øverste er Alta kommune.

Forekomsten har økt jevnt siden 2010 og frem til i dag. Både landssnittet, i fylket og i kommunen.

Graf som viser utviklingen av fastslåtte psykiske symptomer fra 2010 frem til 2020

I Alta har vi dermed ca 30 prosent flere menn og 28 prosent flere kvinner med psykiske symptomer og plager – og som har oppsøkt legetjeneste med disse plagene.

Marker verdensdagen for psykisk helse 10. oktober ved å løfte blikket og smile til dem du treffer