A A A

Friluftsårets år i 2015 - åpning i Alta 13.-14. januar

Bålplass

Du inviteres herved til åpningsmarkeringen av Friluftslivets år i Alta tirsdag 13. januar. Det blir en friluftsfest med masse gode tilbud, aktiviteter og mulighet til å overnatte utendørs for de som ønsker det. 

2 steder i Alta vil Alta kommune samarbeide med Øytun Folkehøgskole og UIT, Norges Arktiske universitet, Idrettshøgskolen i Alta. De to utdanningsinstitusjonene lager hver sin camp, ved Øytun folkehøgskole og ved universitetsområdet.

Ved Øytun folkehøgskole (flyttet fra Gakorimyra pga kulde og vind) vil skolen sette opp 40 telt etter behov til de som vil prøve utendørs overnatting. Dette er robuste stormtelt som er laget for all slags vær. De som ønsker å låne oppsatte telt fra Øytun gratis til dette bes melde fra til deres sentralbord for «forhåndsbooking» - tlf 78 44 91 40.  Teltleiren vil bli satt opp mellom Øytun folkehøgskole og friluftsbarnehagen, nært bilveg. Der er godt med parkering i området.
Hele Øytun folkehøgskole med administrasjon og elever vil overnatte ute på samme sted denne natta, flere under åpen himmel. Det vil bli gitt enkel opplæring i hvordan man ruster seg for overnatting i telt om vinteren – slik at her skal ingen trenge å frykte noe kulde. Det vil også bli fyrt opp bål på området.

Dagen etter, onsdag 14 januar, vil Øytun invitere de nærmeste skolene til aktivitetsløype rundt leiren.  Det tilbys da sledekjøring med hund, isfiske, klatring og rappellering, ringdanser, samt skilek og aking. Dette vil skje mellom kl 0930 og 1230.

Ved Universitetet i Alta vil det også etableres en camp med telt – med mulighet for lån av telt til de som ønsker. Idrettshøgskolen vil ha en aktivitetsløype klar tirsdagen fra kl 1700 - 1900 til de som vil delta, henholdsvis barn og familier. Her blir det ulike poster med klatring i trær, gjemsel, orientering i skog og mark med gps, bruk av treslynge og snedans. Det vil også her gis innføring i hvordan man innretter seg i telt om vinteren til de som vil prøve dette. De vil også ha noen telt for utlån til de som ønsker å overnatte. Plass til dette bestilles gjennom tlf 98 266 142, Tore Olsen. Her vil det også tennes bål og serveres enkel varmmat. Fra klokken 1900 inviterer studenter fra idrettshøgskolen alle til en presentasjon innendørs på universitetet. Her vil det vises bilder og foredras fra noen turer de har gjennomført på slutten av 2014.
Ved universitetet sin innerste parkeringsplass vil det merkes frem til campområdet (stjerne).

kart universitetet.png
Til de som deltar er det lurt å kle seg godt med varme klær. Utstyr som er lurt å ha tilgang på kan være hodelykt, sitteunderlag (evt liggeunderlag hvis man skal overnatte) og en turkniv.
De som skal overnatte bør ha med seg:
* Varm sovepose som tåler 20 minus. En tykk sovepose eller to som går inn i hverandre.
* Ett eller to liggeunderlag, reinskinn eller begge deler
* Kveldsmat - gjerne noe som kan grilles på bål
* Varm drikke på termos
* Solid drikkeflaske som tåler varmt vann (viktig!)
* Varme klær og varme sko!

Alta kommune oppfordrer hele befolkningen til å delta på arrangementet. Her kan vi få vist resten av landet at byen på toppen av verden vet å bruke naturen også om vinteren i mørketida. Vi håper på unike fotomotiv samtidig, med mange telt spredt utover med lys i, samtidig som Aurora Borealis danser over oss på himmelen. Hiv deg med! 

Med vennlig hilsen Alta kommune,
Folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik

nordlysbilde.jpg

Skjema