Folkehelseinstituttet ber om at forebyggende vaksinasjon mot mpox (også kalt apekopper) utvides ytterligere og gjøres tilgjengelig for personer i prioriteringsgruppe 3.

Prioriteringsgruppe 3 er menn som har seks med menn og transpersoner med selvrapportert risikoatferd, i tillegg til helsepersonell og laboratoriepersonell som er særlig utsatt for smitte i sitt arbeid.

Risikoatferd er for eksempel hyppig partnerbytte, tilfeldig sex, gruppesex og chemsex

FHI skriver videre i informasjonsskrivet til kommunene at vaksinestrategien er diskutert med relevante interesseorganisasjoner og helseaktører fr vurdering av Helse- og omsorgsdepartementet.

Personer som ønsker vaksinen kan ta kontakt direkte med vaksinekontoret.

Kontaktinformasjon til vaksinekontoret:

post.vaksine@alta.kommune.no eller du kan ringe 784 55000 (Alta rådhus) og be om at din forespørsel sendes vaksinekontoret på e-post.

Her finner du mer informasjon fra vaksinekontoret

Prioriteringsgruppene

Personer med økt risiko for smitte blir prioritert for vaksine. Det er prioriteringsgruppe 1, 2 og 3 som nå får tilbud.

FHI sin prioriteringsliste

Slik smitter mpox

Mpox (apekopper) smitter mellom mennesker via tett kontakt med utslett, kroppsvæsker og dråper. Seksuell kontakt er vanligste smittemåte i utbruddet som startet i 2022. Så langt er det hovedsakelig menn som har sex med menn (MSM) som er rammet.

Vaksinasjon av prioriteringsgruppe 1 ble satt i gang i oktober 2022. Prioriteringsgruppe 2 fikk tilbudet fra februar 2023.