I Alta kommune er det ansatt tre kliniske ernæringsfysiologer. Thea Johnsen Berglund, Benedicte Widding Fjalstad og Maren Totland Aase. Thea og Benedicte jobber ved helse og sosial og Maren jobber i helsestasjon- og skolehelsetjenesten.
4. september er kliniske ernæringsfysiologers dag - en nasjonal markering av yrkesgruppen kef. Trioen ønsker derfor å fremme yrket og viktigheten av vår fagkompetanse i arbeid med både barn, ungdom, voksne og eldre. Vi jobber tverrfaglig, på systemnivå og direkte med pasienter og brukere.
– Alta kommune er en fremoverlent kommune som tør å satse på ernæringskompetanse. Vi dekker minimums anbefalingen fra Helsedirektoratet på 1 kef per 10 000 innbygger. Likevel ser vi behovet for at vi er flere og at flere kommuner kommer etter.
– Fagkompetansen som klinisk ernæringsfysiolog burde vært lovpålagt i primærhelsetjenesten slik som det er for mange andre faggrupper, utdyper trioen.
Forebygger underernæring hos eldre
Thea og Benedicte har som hovedoppgave å sikre gode systemer for ernæringsoppfølging, forebygge underernæring og øke kompetansen til helsepersonell. Duoen jobber ut mot hjemmeboende, pasienter i institusjon (sykehjem og korttidsavdelinger), men også omsorgsboliger og tilrettelagte botilbud.
– Vi samarbeider med frivillighetssentralen om lavterskeltilbud for hjemmeboende eldre. For eksempel har det vært arrangert seniortreff, hvor kosthold for eldre har vært tema. Vi samarbeider også med leder for storkjøkken om å sikre rett mat til rett pasient. Utviklingssenter for sykehjem og hjemmetjenester (USHT) i Finnmark er også en samarbeidspartner, som er viktig i arbeidet med å spre kompetansen ut over kommunegrensen.
Åpent tilbud for barn og unge
Maren, som er ansatt i barne- og ungetjenesten jobber både på individ, gruppe og systemnivå, hvor målgruppen er barn og unge fra 0-20 år, samt gravide. For individuelle konsultasjoner kan det henvises blant annet fra helsesykepleiere, fastlege og jordmor. Det er også mulig å ta direkte kontakt med helsestasjon- og skolehelsetjenesten.
Så langt deltar hun på gruppeveiledning for foresatte og barn på 4 og 17-18 mnd, samt gravide.
– En del av jobben er også å drive forebyggende arbeid ute i skoler og barnehager. Dette er blant annet gjennom undervisning og deltakelse på foreldre, og personalmøter.