Lærerikt, gøy og sosialt

Hver uke møter over 100 eldre opp til trening flere steder i kommunen. Sterk og stødig har blitt en viktig møtearena på kort tid. (Rull nedover for å lese mer)

En investering i helsa

Ranveig Johansen har trent med Sterk og Stødig siden starten. Dette er trening hun gleder seg til og som er en viktig investering i egen helse.

Ranveig Johansen under trening

– Det er veldig viktig å bli både sterk og stødig etter hvert som årene kommer på, sier Ranveig.

Hun merker forskjell på kroppen etter hun begynte med den ukentlige treningen. I tillegg til styrketrening er det fokus på balanse og pust. 

Populært tilbud

Denne formiddagen kom det ti stykker. Ute er det strålende sommervær, så instruktørene forteller at de var forberedt på at det kom færre. På det meste har de vært 17 stykker på tirsdagstreningene på Alta omsorgssenter. Det er ukentlige treninger også i Talvik, Bossekop, Aronnes, Kronstad og Tverrelvdalen. 

Forebyggende treningsgrupper

Sterk og Stødig er en norsk modell, som er i bruk i cirka 70 kommuner over hele landet. Det er forebyggende treningsgrupper for seniorer, som baserer seg på flere internasjonale studier som har undersøkt effekten av balanse- og styrketreningsprogram for eldre med risiko for fall og funksjonssvikt.

Målgruppen for Sterk og stødig er hjemmeboende eldre som klarer seg godt i eget hjem uten særlig bistand fra kommunen. Dette er et helsefremmende og forebyggende lavterskeltilbud, som bidrar til at flest mulig eldre kan leve selvstendige liv med minst mulig hjelpebehov lengst mulig.

Bøy og tøy med instruktøren i front

Frivillige instruktører

Gruppetimen drives av kvalifiserte Sterk og Stødig-instruktører som får oppfølging av kommunale fysioterapeuter. Ann-Karin Tangen Erichsen er en av dem. I dag sto hun for oppvarmingen - der det gjelder å få opp pulsen. Dette gjør hun, og alle de andre, som frivillige. Et meningsfullt arbeid, synes Ann-Karin.

Instruktør Ann-Karin

– Det er gøy!

Sammen med Ann-Karin denne tirsdagen er Guri Kjeldsberg. Begge liker å være instruktører og er gjerne frivillige for Sterk og Stødig.

– Det er givende å bidra til at folk klarer seg i hverdagen. Også er det artig, sier de to.

Dagens styrkedel tok utgangspunkt i hverdagslige aktiviteter, som å gå tur i skog og mark. Det kan være utfordrende dersom man opplever at balanse og styrke svikter.

Dessuten er det et godt bidrag for å bedre folkehelsa i Alta.

Har du lyst å trene?

Treningen foregår i ditt nærmeste nærmiljø på dagtid, og modellen følger en fast mal. Alle lytter til egen kropp og trener etter egen evne.

Gruppene har plass til 20 personer + instruktørene og krever påmelding. Alle som har meldt seg på vil kunne motta en telefon fra våre sterk og stødig-koordinatorer med noen spørsmål vedrørende balanse og gangfunksjon.

To av deltakerne i full styrketrening

                   Alta kommune

                                                       2022

Strekker seg mot taket