Basseng og badeanlegg
Generelt om tjenesten
Tema
- Helse- Miljø og helse
Beskrivelse
Før badeanlegg (som også inkluderer bassengbad, badstuer og boblebad) tas i bruk og ved endringer i driften, skal eieren gi kommunen melding om alle forhold som kan virke inn på helse, hygiene eller trygghet for brukerne. For boblebad spesielt skal meldingen blant annet inneholde opplysninger om boblebadets utforming og modell/type.
Badeanlegg skal ha tilfredsstillende helsemessige og hygieniske forhold. De skal være utformet slik at ulykker forebygges. Personellet skal ha opplæring i personsikkerhet og det skal utarbeides instrukser for brukerne. I bassengbad skal det tas jevnlige prøver av vannkvaliteten.
Målgruppe
Eiere av badeanlegg som er tilgjengelig for allmennheten, inkludert bassengbad, badstu og boblebad
Eks på anlegg:
- Svømmebasseng
- Vannrutsjebaner
- Plaske- og stupeanlegg
- Fritidsbad
- Badestamper
- Boblebad
- Terapibad
- Badstu
Kriterier/vilkår
Virksomhetens plikter: Gjøre seg kjent med forskriftens bestemmelser.
Meldeplikt: Før badeanlegg tas i bruk eller ved endringer i driften, skal eier av anlegget legge frem melding til kommunen. Meldingen skal inneholde vurdering av alle forhold som kan ha innvirkning på helse, hygiene eller sikkerhet for brukerne.
Opplysningsplikt: Eier/driver har opplysningsplikt til tilsynsmyndigheten om uforutsette forhold ved virksomheten som kan medføre helsemessig risiko.
Internkontroll: Det skal etableres internkontrollsystem og utføres internkontroll for å sikre systematisk oppfølging og drift av badeanlegget. Internkontrollsystemet skal beskrive rutiner for drift og vedlikehold, løpende dokumentasjon av arbeidet, resultater av vannprøver, samt system for avvikshåndtering. Ved avvik, dvs. svikt i rutiner eller ved brudd på forskriftens bestemmelser, skal dette håndteres etter utarbeidet avviksprosedyre. Hensikten med avviksprosedyren er å sikre at feil rettes og at problemer løses, og å hindre gjentagelse.
Tilsynsmyndighetens oppgaver:
- Motta og behandle meldinger om badeanlegg.
- Behandle klagesaker.
- Føre tilsyn, evt. i form av systemrevisjon.
- Gi pålegg om nødvendige tiltak.
- Gi råd og veiledning til eiere, driftsansvarlig og offentlige instanser om helsemessige forhold tilknyttet badeanlegget.
Brosjyrer, dokumenter, kart og lignende
Se blant annet folkehelseloven kapittel 3 Miljørettet helsevern.
Lover
FolkehelselovenForvaltningsloven
Forskrifter
Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstuForskrift om miljørettet helsevern
Internkontrollforskriften
Forskrift for badeanlegg, bassengbad og badstu m.v.
Saksbehandling
Hvis meldingen avdekker forhold som er i strid med kravene til helsemessig forsvarlig drift, kan kommunen gi pålegg om konsekvensutredning, retting, tvangsmulkt eller stansing av virksomheten.
Kommunen vil utøve et faglig skjønn. Det må være et rimelig forhold mellom nytte og kostnad ved et tiltak.
Klagemulighet
Du kan klage på vedtak om pålegg innen en frist på tre uker fra du mottok vedtaket. Forklar hva du er misfornøyd med og hvorfor du mener vedtaket bør endres. Hvis du trenger veiledning, kan du henvende deg til kommunen. Opprettholder kommunen sin avgjørelse, blir saken sendt videre til Statsforvalteren, som avgjør om klagen skal tas til følge.
Kontaktavdeling
Avdeling: | Miljørettet helsevern |
Telefon: | 78455437 |
Epost: | postmottak.hs@alta.kommune.no |
Postadresse: | Alta kommune, HS- adm. Postboks 1383, 9506 Alta |
Besøksadresse: | Alta helsesenter, HS- adm (2. etg) |
- Gyldig til
- 2017-12-31