A A A

Arne (94) og Kari (90) bygget om huset for å bo sammen hjemme

Kari+og+Arne

Alle vil bo hjemme, sier Arne og Kari Johnsen. Å flytte på institusjon har de ingen planer om. Derfor har de gjort store endringer i huset for å gjøre hverdagen enklere.

For noen år siden var Kari uheldig å ramlet ned trappen i huset. Det ble et viktig signal for ekteparet.

– Da måtte vi begynne å tenke på å gjøre noe med huset, forteller Kari.

Huset deres hadde både toalett og soverom i andre etasje og derfor måtte de flere ganger om dagen opp og ned trappen. For Kari ble det en stor belastning.

– Når jeg var på besøk så passet jeg på å gå på toalettet før jeg gikk hjem.

– Så du planla toalettbesøkene dine?

– Ja, jeg gjorde det.

Tilrettelegging ble løsningen

For å slippe trappen innstallerte de først heis til loft og kjeller, men ordningen var tungvint. Da bestemte de seg for å investere i bedre livskavalitet. De bygget ut huset og fikk både stue, kjøkken, soverom og bad i samme etasje. Det har hatt stor betydning for dem begge.

– Nå slipper jeg å gå på loftet, smiler Kari, som før heis og utbygging måtte krabbe på alle fire opp trappene i huset for å unngå flere fall.

Badet.jpg

Badet er romslig og inneholder alt de har behov for. Toalettet er i tillegg av ypperste kvalitet og opereres med fjernkontroll. Ekteparet er strålende fornøyd med investeringen og ser for seg å bo hjemme i mange år på grunn av ombyggingen. (Alle foto: Siw Anita Sletten)

Dusjen.jpg

Dusjen er så bred at dersom de en dag trenger det så er det mulig å bli rullet inn for en vask. På badet har de også vaskemaskin og tørketrommel, noe som gjør hverdagen mye lettere.

Hva kan man gjøre selv?

De aller fleste har et stort ønske om å bo hjemme selv om man begynner å bli gammel. Det er også Alta kommunes ønske. Helse og sosialsektoren er akkurat nå inne i en stor omstillingsprosess der man går fra å baserere seg på institusjonsdrift til hjemmebaserte tjenester.

Når det nye omsorgsenteret står ferdig er det færre institusjonsplasser i kommunen, mens hjemmetjenesten er styrket for å ta seg av flere hjemmeboende eldre

Kommunen har en rekke tilbud til eldre som skal gjøre hverdagen enklere, men også ellers i samfunnet finnes det mange alternativer. Det som er utfordringen for mange er å vite hvilke tilbud og hva som passer best. 

Derfor inviterer Alta kommune til informasjonsdag den 27. november på Scandic Alta fra klokken 14.00 til 18.00. Her har man mulighet til å stikke innom, gjerne sammen med familien, for å få oversikt over alle tilbudene. Hjemmetjenesten, Spenst, ernæringsfysiolog, opptreningssenteret, ergo- og fysioterapiavdelingen og Serit Eltele er noen av de som er tilstede for å gi informasjon om sine tilbud.

Her får man blant annet informasjon om fysisk aktivitet, tilrettelegging av bolig, ernæring og hørsel og høreapparat.

Da får man muligheten til å besøke de ulike aktørene på stand og det vil også være foredrag. Man velger selv hvor mye man ønsker å delta på og det er ingen påmelding.

Soverommet.jpgPå soverommet har de investert i seng der de kan regulere bunnen. Et ønske Kari hadde i mange år. Da de bygget ut huset investerte de endelig i den etterlengta sengen.

Mange år sammen hjemme

Arne er 94 år og har ingen planer om å flytte. Han ser for seg hvert fall ti år til hjemme. Og nå når huset er tilrettelagt for alderdommen har de ingen hast. 

– Ingen vil flytte hjemmefra. Alle vil bo hjemme, men det er godt å ha hjelp når man ikke klarer mer selv. Hjelp får vi, sier ekteparet, som i tilegg til å ha tilrettelagt huset også er opptatt av å holde seg i aktivitet. 

Informasjonsdag for deg over 65_til hjemmesiden.jpg

Skjema